A Piemont Királya lett a király az Év fagylaltja országos cukrászversenyen és fesztiválon. Az Év fagylaltját már két évtizede megválasztják itthon, ám ennek kapcsán először rendeztek szabadtéri fesztivált, méghozzá Szombathely főterén. Ezen az érdeklődők figyelemmel kísérhették a zsűrizést, bepillantást nyerhettek a kézműves fagylaltkészítés művészetébe, és 150- féle fagylaltból válogathattak.
Az Év fagylaltja címre idén negyvenen pályáztak 56-féle fagylalttal, eredményt több kategóriában hirdettek. A zsűri, amelyben Pataki Ádám cukrászmester, Liptai Claudia férje is helyet kapott, a Piemont Királyát találta a legjobbnak, amit a nagykanizsai Wilheim Dávid készített.
– Éppen egy szederszorbetet készítettem, amikor villámcsapásként jött az ötlet, hogy ez mennyire jó lenne mogyoróval. Piemonti mogyoróból főztem egy tejes alapot, és ahhoz készítettem egy tonkababos feketeszeder-öntetet – magyarázta a Borsnak Wilheim Dávid cukrász. – A tonkabab egy fűszer, amivel az öntetet ízesítettem, és készítettem még ostyatörmelékből, mogyoróból és kakaóvajból ropogós darabokat is. A fagyim mindössze ebből a három elemből áll össze. Eléggé kritikus ember vagyok magammal szemben is. De, amikor ez a fagylalt elkészült, úgy éreztem, hogy vagy ezzel nyerem meg a versenyt, vagy semmivel.
Az év cukormentes fagylaltját Pokoraczki Ágnes újfehértói cukrász álmodta meg: illatos birs fekete ribizlivel. A közönség díját a rozmaringos, fehér csokis vilmoskörte érdemelte ki, amit Sztaracsek Ádám, a komáromi Jánoska cukrászda cukrásza alkotott meg.