Valóságos karneválon érezhette magát az aki tegnap a pesti utcán sétált. Óriási érdeklődés mellett zajlottak ugyanis az augusztus 20-ai nemzeti ünnep programjai szerte a fővárosban. Az érdeklődőket tárt kapukkal várták az országházban, a Magyar Ízek utcájában, a mesterségek ünnepén a várban. Aki akart részt vehetett a Szent Jobb-körmeneten vagy az első alkalommal megrendezett felvonuláson az Andrássy úton.
A kis Ella szüleivel és testvéreivel érkezett és alaposan fel volt szerelkezve. A család most először jött el az az Augusztus 20.-i Budapesti ünnepségre Soltvadkertről és még nem nagyon tudták, hogy mire is számítsanak.
– Már Tavaly is jöttünk volna, de sajnos elmaradt. Nagyon jól érezzük magunkat és várjuk az esti tűzijátékot, addig pedig megnézzük a várost
- mondta Melinda, Ella anyukája.
A fülvédő valószínűleg jó ötlet volt, hisz iszonyatos robajjal ereszkedtek a vadászgépek és a helikopterek a Duna fölé, ahol több tízezres tömeg figyelte az ország eddigi legnagyobb légi bemutatóját. A magyar honvédség legújabb helikopterei bámulatos trükköket hajtottak végre több tonnás csúcstechnológiájú harci gépeikkel a parlament előtt. – Tolatnak a helikopterek, na ne! -álmélkodtak többen is.
A legmegdöbbentőbb mégis a honvédség többszörös világbajnok ejtőernyős kötelékének bemutatója volt, mikor a helikopterből kiugró öt deszantos tű pontossággal landolt egy Dunán horgonyzó ponton fedélzetén.
A bemutatót a kötelékben repülő vadászgépek zárták akik slusszpoénnal is szolgáltak_ piros fehér zölddel festették be a város egét.
Aki esetleg megéhezett volna az ejtőernyősök performance-a vagy a Grippenek láttán annak sem kellett az otthon csomagolt szendvicsekből dobverőkből és főt kukoricából dolgoznia, hisz egy valóságos kulináris ámokfutás részeseként tobzódhatott a magyar népi és tájjelegű ínyencségeket felvonultató Ízek utcáján, ahol hasított a Birkapöri.
– Ez egy igazi hungarikum és bátran állíthatom, hogy mi csináljuk Karcagon a legjobbat. Ez magáért beszél. Nem kell hozzá semmi csak egy kis koviubi meg egy pofa sör. Ezt még itt Pesten is tudják. Ez jól látszik a soron is
– közölte nevetve Csordás László, a karcagi pörköltpápa.
A budai rakparton több kilométeren át kígyózó kis fabódék remekül példázták, hogy milyen széles és sokszínű hazánk gasztrokultúrája, amiből nem hiányozhatnak a különféle kézműves sajtok, a házi disznóságok sőt az igazi különlegességnek számító és évről évre megújuló tortaköltemények sem.
– Ez egy csokoládés, ropogós talpon, pirított napraforgó-őrleményből álló tészta amire különböző textúrájú rétegeket álmodtam meg, melyekhez vilmoskörtét, hársmézet, joghurtot használtam–
mutatta be mesterművét Fodor Sándor budapesti cukrász.
A Napraforgó fantázianevű tortáért valósággal kígyózott a sor, hisz az ország tortájának megkóstolása minden évben eseményszámba megy.
A várban igazi középkori hangulatot idézve húzódott meg a mesterségek ünnepe, ahol a különféle mesteremberek árulták portékáikat.
– Fogpiszkáló lesz, ha el nem rontom
- válaszolta kérdésemre szűkszavúan Alexa László Fafaragómester mikor arról faggattuk, mi lesz abból a petrencés rúdból, amit épp előttünk faragott.
A mesterséget Erdélyben tanulta ahol nagy hagyománya van a kopjafafaragásnak.
Az eseményen számos már majdnem kihalt mesterség képviseltette magát a csizmadíjaktól a kádárokon át egészen a Pintérekig akik dudaszóval csalogatták standjukhoz a nagyérdeműt.
– Ez egy magyar duda, vagy kecskeduda. A kártápmedencében ez egy őshonos magyar hangszer. Mi népművészek minden évben itt vagyunk és tisztes népviseletben megmutatjuk kultúránk kikopófélben lévő szeletét
– nyilatkozott lapunknak Bese Botond dudás.