Aktuális

Erdélyi Mónika: Finomliszttől lesz jó a piskóta

Bors

Létrehozva: 2019.01.16.

A boltok polcai roskadoznak a lisztektől. Finom-, graham-, rozs-, durum-, kenyérliszt. Csak, hogy említsünk párat. Ön tudja, mi a különbség?

Forrás: TV2

A gabonafélék az emberi táplálkozás legfontosabb elemei. A magok – csak néhányat kiemelve: búza, kukorica, rizs, rozs, zab – energiatartalma magas, jól tárolhatók, egyszerűen feldolgozhatók. A lisztet ezekből készítik a szemek megőrlésével és a héj részleges eltávolításával. De tágabb értelmezésben ide tartoznak a gumók, magok, hüvelyesek őrleménye is. Ilyen a burgonyaliszt, mandulaliszt vagy a borsóliszt, amelyekkel ugyanúgy lehet főzni, de jóval borsosabb áron. Érdemes próbálkozni.

– Mi már nagyon sok mindent kipróbáltunk és gyakran variálunk is otthon. Ennek ellenére szülinapi tortához
a piskótát kizárólag finomlisztből készítem, de a palacsintához már inkább teljes kiőrlésüt használok, olykor 
szénhidrátcsökkentett verziót – mondta a Borsnak a cukrászként végzett Erdélyi Mónika.

Finomliszt (BL 51; BL 55)

Apró szemcseméretű, alacsony korpatartalmú, világos színárnyalatú őrlemény. Főleg cukrászati termékek, és péksütemények előállítására használják. Háztartásokban pedig sűrítéshez (habaráshoz, rántáshoz, lisztszóráshoz), panírozáshoz, palacsintatésztába, de mehet a kalácsba is. A legolcsóbb: 119–200 forint között mozog az ára. A teljes kiőrlésű 259 forintba kerül.

Rétesliszt (BF 50; BFF 55)

Pogácsához, piskótához, réteshez, valamint gyúrt tészta, nokedli (galuska) és nudli készítéséhez való. A csak lisztbe (vagy paprikás lisztbe) forgatott húsok, halak sütésénél is ezt a lisztfajtát érdemes használni. Ára: 169–239 forint.

Hajdinát az érzékenyeknek!

Gluténérzékenység miatt sem kell lemondani a finomságokról. – Ha egyszerre kell odafigyelnünk a gluténmentességre, és a lassú felszívódásra, például inzulinrezisztencia és gluténérzékenység miatt, akkor a hajdinaliszt, vagy a különféle maglisztek lesznek segítségünkre – javasolja a Bors olvasóinak Abonyi Orsolya okleveles táplálkozástudományi szakember.

Árulkodó címke

A dietetikus szerint ne vegyünk olyan lisztet, amelynek csomagolásán az összetevők között a gabonán kívül más is szerepel. Az a termék sem ajánlott, amelyen azt olvassuk, hogy hozzáadott vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, mert ezek szintetikusak is lehetnek.

Durum simaliszt (DSL)

A durumbúza a mediterrán vidék búzája, magas a fehérjetartalma. Ennek köszönhetően kitűnő tészták készülhetnek belőle. Ha ezt válasszuk alapanyagnak tésztához, akkor tojás helyett használhatunk vizet. Ára: 220–260 forint.

Grahamliszt (GL 200)

Az egyetlen liszt, amit nem őrléssel, hanem darálással készítenek. Az életmódváltók gyakran használják. Nagy szemcseméretű, ezért lassan felszívódó szénhidrátnak számít. Nem mellékes, hogy a graham tápértéke jobb, mint a búzaliszté, mert magasabb a vitamin-, ásványianyag- és rosttartalma. Ára: 280–320 forint.

Kukoricaliszt

Gluténmentes. Mártások, krémlevesek alapanyaga. Érdemes kis mennyiségben a kenyér tésztájához is tenni. Ettől, kissé édeskés, kellemes ízű lesz. Édes süteményekhez is jól használható. Vigyázni kell, hogy a kukoricaliszt friss legyen. Ilyenkor édeskés ízű, kellemes illatú, de állottan könnyen megkeseredik. Ára: 249–330 forint.

Mit jelentenek a betűk?

Az első betű: a gabona típusát – búza (B),durumbúza (D), graham-búza (G), jelöli. Második betű: a szemcseméretet. Apró szemcséjű (L) finomliszt, durvább szemcseméretű kétszer-fogós (FF), durva szemcseméretű (FFF) pl. rétesliszt jelöli. Szám: a hamutartalmat fejezi ki, minél nagyobb ez az érték, annál több a korpa a lisztben

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek