Nincs olyan ember, akit ne lehetne levenni a lábáról egy tál finom aranygaluskával. Már a szavakat kimondva is összefut az ember szájában a nyál, pláne akkor, ha a szakács érti a dolgát.
Csillagánizstól pikáns
Türelem és szakértelem kell az aranygaluska elkészítéséhez, de az íze mindenkit kárpótol. Marton Adrienn ételstylistnak is idő kellett, hogy megtanulja a titkot, de még mindig a hagyományos elkészítés híve.
– Nálunk ez tipikusan az az étel, amit úgy készítünk el, ahogy a nagyi tanította. Kelesztjük, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a tésztát meghempergetjük vajas-cukros dióban, és beletesszük a tortaformába. A titok, hogy kétszer kell keleszteni, mint a kalácsot. Miután a duplájára dagadt, kiszaggatom, és a diós hempergetés után úgy rakom a formába, hogy legyen helye még egyszer kelni – magyarázta a TV2 Konyhatündér című műsorának háziasszonya. Az öntethez nem pudingot használ, ott is a hagyományosabb elkészítésre esküszik, kis csavarral.
– A sodónál figyelni kell, különben a tojás sárgája kicsapódik, és finom öntet helyett rántottát kapunk. A felforrósított cukros tejet szinte cseppről cseppre kell a sárgájába önteni és elkeverni, így sűrűsödik be szépen. Korábban sokszor elrontottam, ehhez is tapasztalat kell. Nagyon közel áll hozzám az ázsiai konyha, ezért a sodóba mindig teszek fahéjat, kardamomot vagy összetört csillagánizst, ánizst. Így pikánsabb, finomabb lesz.
Töltve próbálta már?
A hagyományos aranygaluskát többféle módon különlegessé tehetjük.
Töltsük meg: a tésztát a szaggatás után nyújtsuk ki, töltsük meg, majd csak utána csináljunk belőle gombócokat. Tehetünk bele csokoládét, mákot, de lekvárral is isteni.
Dió helyett: a tetejét megszórhatjuk mandulával vagy mákkal, de használhatunk egyszerű zsemlemorzsát is.
Csokisodó: a hagyományos vaníliát lecserélhetjük édes csokira. Olvasszunk fel tejcsokoládét, majd öntsük fel egy kis tejjel, hogy ne legyen túl sűrű a végeredmény.
Karamellát rá: kis lángon karamellizáljuk meg a cukrot, és adjunk hozzá egy kis tejszínt.
Borhabbal: a habhoz 5 dl fehérbor, fahéj, szegfűszeg, citromhéj, 4 evőkanál cukor, 4 tojás, egy csapott evőkanál liszt szükséges. A bort a fűszerekkel forraljuk fel, a cukrot és a tojások sárgáját keverjük ki, adjuk hozzá a lisztet. A bort szűrjük le, adjuk a cukros tojáshoz, majd még melegen a habbá vert fehérjét is tegyük hozzá és hagyjuk kihűlni.
Így készül a tökéletes sodó
Hozzávalók
1 liter tej
4 tojás
10 dkg cukor
2 ek finomliszt
2 csomag vaníliás cukor
Elkészítés: A tojássárgákat a cukorral, a liszttel és egy pici tejjel csomómentesre keverjük. A többi tejet a vaníliás cukorral forraljuk fel, majd nagyon óvatosan öntsük hozzá a tojásos-lisztes keveréket. Hagyjuk kihűlni és már önthetjük is az aranygaluskára.