A báránynak éppúgy hagyománya és helye van a húsvéti asztalon, mint a sonkának és a tojásnak.
Forrás: Zenei Ki Mit Főz?, 1983
A húsvéti bárány az ünnepkör világszerte ismert szimbóluma, de csak ritkán kerül a tányérra - manapság még húsvétkor sem. Pedig érdemes fogyasztani, ugyanis a bárányhús az egyik legegészségesebb hús: tele van ásványi anyagokkal. Omega-3 és olein is található benne, amelyek fontosak az egészséges szívműködéshez, és magas koleszterinszint esetén is ajánlott a fogyasztásuk.
A nyúlhúshoz és a csirkéhez hasonlóan a bárányhús is könnyen emészthető, még a babák hozzátáplálásához is ajánlják. Könnyen felszívódó vasat tartalmaz, gíy a vérszegénységben szenvedőknek is kifejezetten ajánlott. Magas B-vitamintartalma jótékonyan hat az idegrendszerre és az emésztésre.
Jelentős cink, kálium, foszfor és kálcium forrás is, és nagy mennyiségű kreatin is van benne, ami pedig sportoláshoz, tartós igénybevételhez ajánlott.
1983-ban készült egy művész-szakácskönyv, a Zenei ki mit főz? – Muzsikus szakácskönyv, ami nemcsak remek recepteket tartalmaz, hanem igazi kordokumentum is: hiszen a könyvben jár egy-egy sztori a sztároktól a receptekhez. Koós János kedvenc receptjei is helyet kaptak a kiadványban, így például a tárkonyos báránylevese is, amit tárkonyecet tesz pikánssá. Ebből a kiadványból derült ki például az is, hogy Gregor József csak mérleg nélkül főzött.
Na de lássuk, Koós hogyan készítette ezt az egyszerű és tápláló levest.
Hozzávalók: 1 kg bárány eleje és lapocka * 1 fej vöröshagyma * 6 szem fekete bors * 2 dkg tárkony * 2 dkg zsír * 4 dkg liszt * 1 pohár tejföl * tárkonyecet * 1/2 dl tejszín * 1 tojássárgája * só
Elkészítés: Kicsontozzuk a húst, s a csontokból a negyedelt hagymával, borssal, sóval levest főzünk. Leszűrjük a levét, s ebbe a csontlébe tesszük a kockára vágott bárányhúst. Amikor a hús megpuhult, finomra vágott tárkonnyal ízesítjük. Miközben a leves fő, a a zsiradékból s lisztből rántást készítünk, apránként feleresztjük 1 pohár tejföllel és beleöntjük a levesbe. Utánaízesítjük tárkonyecettel és még néhány percig főzzük. Tálalás előtt 1/2 dl, tojással elkevert tejszínnel legírozzuk.