A szakértők elárulják a legjobb módszert, hogyan lehet főzés során kiszűrni a mérgező arzént a rizsből úgy, hogy az ne veszítsen ásványi- és tápanyagtartalmából.
A rizs természetesen előforduló magas szintű arzént tartalmaz, mely mérgező hatással lehet az emberi szervezetre. A szakértők szerint azonban van egy főzési technika, amivel tökéletesen eltávolítható a toxikus anyag – számolt be róla a Daily Mail.
Forraljon friss vizet, majd főzze a rizst öt percig! Ha letelt az öt perc, öntse le a vizet, így megszabadul az arzén nagy részétől. Töltse fel újra az edényt, majd főzze a rizst közepes hőfokon, fedővel ellátva!
A Sheffieldi Egyetem kutatói szerint ez a módszer az eddigi leghatékonyabb. Ez a metódus eltávolítja a barna rizsben előforduló arzén több mint 50 százalékát, a fehér rizs esetében pedig körülbelül 74 százalékát.
Dr. Manoj Menon, a tanulmány társszerzője szerint ez a rizsfogyasztók számára egy kiváló hír. A lakosság komolyan aggódik a rizs arzéntartalma miatt, így ezt az újonnan kifejlesztett egyszerű módszert mindenki alkalmazhatja. A módszer kifejezetten ajánlott, ha rizses ételt készít csecsemőnek, vagy kisgyereknek, hiszen ők még érzékenyebbek az arzénra.
A rizs – nem árt tudni! – tízszer több arzént szív fel a talajból, mint más gabonafélék. Az arzén összefüggésbe hozható különböző betegségekkel, étrenddel összefüggő rákos betegségekkel és májbetegségekkel.
Nem minden tudós ért egyet ugyanakkor a szervetlen és metilezett arzénvegyületek egészségi kockázatainak megítélésében. Nincsenek ugyanis megbízható mérések arról, hogy a szervetlen arzénvegyületek tartalma mennyi is a rizsben, sőt az erre alkalmas megbízható mérési módszerek kifejlesztésével is adósok még a szakemberek – írja a témában a HáziPatika oldala.