Koós János nagy rajongója volt a magyar konyhának és ezt egy eddig csak alig látott szakácskönyvben meg is mutatta.
Forrás: Bors
Lehet szidni a 80-as évek konyhaművészetét – és sokan meg is teszik –, hogy túl zsíros volt, cukros és egészségtelen, de azért mégiscsak azok voltak az igazán jó kaják. Színész- és zenészóriásaink is tudták, ha jót akarnak enni, kiadósat kell főzni, és ezt meg is mutatták 1983-ban a Zeneműkiadó gondozásában megjelent Ki mit főz? – Muzsikus szakácskönyv című kötetben.
A szakácskönyv nemcsak remek recepteket tartalmaz, hanem igazi kordokumentum is: hiszen a könyvben jár egy-egy sztori a sztároktól a receptekhez.
Hozzávalók a puliszkához: 35-40 dkg kukoricaliszt (vagy kukoricadara) * 2 l víz, só * 1 evőkanál grízes liszt * 10 dkg füstölt szalonna * 20-25 dkg juhtúró * vaj a kikenéshez
Hozzávalók a tokányhoz: 1 kg marhahús * 10 dkg zsír * 1 evőkanál liszt * 2 fej vöröshagyma * 1 dl száraz vörösbor * só, bors * esetleg kevés paradicsompüré (a hagymás zsírba pirítjuk).
Elkészítés:
1. A tokányhoz csíkokra vágjuk a húst. A zsiradékban megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd felöntjük fél csésze vízzel, s kicsit főzzük. Beletesszük a húst, sózzuk, borsozzuk, s időnként bort öntünk hozzá. Lefedve kis tűzön puhára főzzük. Jó rövid legyen a leve.
2. 2 liter sózott vízbe állandóan kevergetve markunkból lassan beleszórjuk a kukoricalisztet, s kb. negyedórát főzzük. Közben állandóan kevergetjük, különben megcsomósodik.
3. A sűrűre főtt puliszkába (ha kukoricaliszttel készítettük) beleszórjuk az egy evőkanál grízes lisztet. Néhány percre félretesszük, hogy szikkadjon kicsit.
4. Kisütjük a kockára vágott füstölt szalonnát, leszűrjük, félretesszük a zsírját. Egy jénai tál oldalát vékonyan kivajazunk. Egy evőkanállal – amelyet minden alkalommal a szalonna kiolvasztott zsírjába mártunk – a puliszkát 2-3 cm vastagon a jénai tálba terítjük, megszórjuk juhtúróval, s vékonyan meglocsoljuk a szalonna zsírjával. Erre ismét puliszkát terítünk, majd juhtúrót és zsírt, s így tovább, amíg a tál meg nem telik. A rétegek közé kevés reszelt sajtot is szórhatunk. A legfelső réteg túró legyen.
5. A tetejére tehetünk vékony, becakkozott szalonnaszeleteket vagy a kockára vágott kisütött szalonnát, majd a sütőben addig sütjük, amíg a szalonna meg nem pirul. A túrós puliszka a szaftos tokánnyal együtt nagyon ízletes – legalábbis én szeretem.
Még több tokány receptet itt talál.