Noha sokan elsősorban őszkor veszik elő, még javában árulják a zöldségesek a sütőtököt. Bizonyára akadnak, akik csupán önmagában fogyasztják ezt a rendkívül egészséges és tápláló zöldséget, pedig nem csak kiváló, de fantáziadús fogásokat készíthetünk belőle.
Az első művelet a töltelék elkészítése: Két nagy fej hagymát nagyon apróra vágunk, és hozzáadunk néhány gerezd zúzott fokhagymát. A kettőt együtt addig pároljuk vajon, míg pirulni nem kezd. Enyhén sózzuk és meghintjük fehérborssal. Adunk hozzá 10 dkg apróra vágott húsos szalonnát, és ha pirulni kezd, következhet a 30 dkg darált hús.
Egy deciliternyi húslevessel felöntjük, és hagyjuk, hogy a lé elfőjön. Nem kell a húsnak teljesen puhának lennie, hiszen a ragu még egy fél órát a sütőben fog tölteni.
A hagymás húst felöntjük két deciliter tejszínnel, majd hozzákeverünk néhány fej vékony szeletre vágott és külön serpenyőben megpirított gombát.
Ízlés szerint a pucolt sütőtököt vagy kockákra vágjuk, és egy sütőtálban a raguval váltva rétegezzük, míg el nem fogy, vagy a kettévágott , kivájt tökbe, a mag helyére tesszük a húst.
Mindkét esetben megszórjuk sajttal és 180 fokon készre sütjük.
Igen sűrű palacsintatésztát készítünk. A masszához adunk fehérborsot, curryt és apróra vágott petrezselymet. A pucolt sütőtököt fél centi vastag szeletekre vágjuk, majd a masszával való bevonás után bő, forró olajban megsütjük.
Kiváló hozzá a kapros zöldborsmártás: Vajon lisztet pirítunk, majd felöntjük tejszínnel. Megszórjuk frissen őrölt zöldborssal, és hozzáadjuk a finomra vágott kaprot. Sózzuk, majd addig kevergetjük, míg egy kellemesen folyós, de nem túl híg mártást kapunk. Szükség szerint adunk még hozzá tejszínt vagy lisztet.
A héjas sütőtököt darabokra vágjuk, majd elhelyezzük egy tepsiben. A legtöbben natúran tolják be a sütőbe, pedig sokkal több a lehetőség ebben a zöldségben.
Sokkal finomabbra sül, ha enyhén megsózzuk és egy kevés cukrot is hintünk rá. Ugyancsak remek vacsorát nyerünk, ha sózás után lekenjük mézzel, és száraz csilivel ízesítjük. Jót tesz a töknek a narancslé, de kiválóan illik hozzá a rozmaring is.
Ne féljen a héjától!
Sokan tartanak a sütőtök megpucolásától, pedig a művelet két egyszerű eszközzel pofonegyszerűvé tehető: a héjától krumplihámozóval foszthatjuk meg a legegyszerűbben és balesetmentesen. Miután hosszában kettévágtuk, a magokat egy kanállal célszerű teljesen kikaparni.