Nem hiányozhat az ünnepi menüből az édesség. Az persze, hogy kinél melyik karácsonyi süti kerül az asztalra, változó, de a legtöbb helyen megtalálható a hagyományos diós vagy mákos bejgli, ami készíthető a megszokott módon, de már azoknak sem kell lemondaniuk róla, akik fogyókúráznak. Készíthetünk mindenmentes zserbót, és igazi, édes karácsonyi fonott kalácsot is.
Forrás: Shutterstock
A fitneszguru nem is titkolja, imádja az édességeket. Így náluk is kerül többfajta karácsonyi sütemény az ünnepi asztalra.
Mindenki eszik a családban az ünnepek alatt édességet, Rékával mindketten szeretünk sütni
– mesélte Schobert Norbi. – Én már kicsit továbbfejlesztettem a hagyományos bejglireceptet, mert szeretem a pikáns ételeket. Sokáig kísérleteztem, míg kifejlesztettem a mostani kedvencemet, ami igazi ínyencség és inzulinrezisztensek, cukrosok és fogyókúrázók is büntetlenül ehetik, mert 75 százalékkal csökkentett szénhidráttartalmú.
Az Update kelesztett pizzagolyó tésztát ahogy van, zacskóstól kitesszük a konyhaasztalra kiengedni, és az megkel benne. Utána vékonyra nyújtjuk, rákenjük a kis eritrittel összekevert diót és egy üveg Update baracklekvárt. Ráterítjük az előtte fél napig színtiszta rumban áztatott mazsolát. Ezután óvatosan feltekerjük, a végét behajtjuk, tojássárgával megkenjük, jó alaposan megszurkáljuk villával, és 180 fokon 30-40 percig sütjük, amíg szép színe nem lesz. Aki egyszer kipróbálta, az biztosan rákattan, mennyei az íze.
– Gyermekkorom meghatározó élményei közé tartoztak a karácsonyok édesanyám szüleinél. Nagymamám napokig sürgött-forgott a konyhában naphosszat, míg nagypapám a dekorációért volt felelős. S bár nagyszüleim már nem élnek, mamám rám hagyta a foszlós kalács titkát.
Egy deci langyos tejbe egy mokkáskanál cukrot keverek, belemorzsolom az élesztőt. Amíg felfut, a lisztet mély tálba szitálom, hozzáadom a maradék cukrot, a sót. A tojást kissé felverem. Nagyjából az 1/3-át félreteszem, és lefedve a jégre teszem. Amikor az élesztő felfutott, a lisztes keveréket elkezdem keverni, majd először a felfutott élesztőt, aztán a maradék tejet adagolom hozzá, majd nagyjából 4-5 percnyi dagasztást követően a puha vajkockákat is. Alaposan kidagasztom.
Tiszta tálban, fátyolnyi liszttel beszórva egy órán át kelni hagyjuk. Nagyobb gombóccá formálom a tésztát, és konyharuhával megint letakarva 10-15 percet állni hagyom, majd három részre vágom. Mindegyikből 35-40 cm hosszú rudat sodrok, és lazán copfba fonom. A már kész kalácsot újabb 45 percen át pihentetem letakarva. A félretett tojáshoz egy teáskanál hideg vizet adok, villával kissé felverem, és ecsettel szépen megkenem vele a kalácsot, majd vizslabarnára sütöm.
De azokról se feledkezzünk meg, akik csak a mentes édességet ehetik meg. Tej-, tojás-, glutén-, élesztő-, cukormentes és IR-kompatibilis finomságot készíthetünk, Ádám Laura receptje.
Hozzávalók: * 225 g barna rizsliszt * 125 g kölesliszt * 100 g étkezési keményítő * 35 g útifűmaghéj * 100 g margarin, eritrit, só * 5,5 dl víz * 1,5 evőkanál citromlé, édesített dió * 30-40 dkg sárgabaracklekvár
Elkészítés: A tészta száraz hozzávalóit egy tálban összekeverjük, majd hozzáadjuk a vizet és a citromlevet, majd robotgéppel vagy kézimixer spirál részével jól dolgozzuk ki. Hagyjuk pihenni körülbelül 15 percet. Amikor gyúrhatóvá vált a tészta, akkor rizslisztes nyújtódeszkán gyúrjuk még át egy kicsit a tésztát, majd 3 vagy 4 részre osztjuk. Rizslisztes nyújtódeszkán nyújtsuk ki a tésztát a tepsink méretére! Sütőpapírral béleljük ki a tepsinket! A kinyújtott tésztalapot beletesszük, rá a lekvár és a dió. Ezt addig folytassuk amíg el nem fogy a hozzávaló. Végül tésztalappal zárjuk a tetejét. Majd 180 °C-os sütőben körülbelül 30-40 perc alatt süssük meg. Ha kihűlt a zserbónk, akkor csokival borítjuk. Várjuk meg, amíg megdermed a csoki, ezután vágjuk fel!