A Fejér megyei Seregélyesen igazi csiliközpont kezd kialakulni, amelyet az erős ízekért rajongóknak kötelező feltenniük a gasztrotérképükre. A Vasárnapi Bors is meghívást kapott a farmra, ahol bevezettek minket a különböző csilipaprikák rejtelmeibe.
A világ legerősebbje
Ahogy beléptünk a seregélyesi farm kapuján, máris érezni lehetett a különleges, erőteljes illatot. A Chilicum vezetője, Petrohay György fogadott minket, majd elkalauzolt a „világába”. A telek hátsó része felé haladva egy óriási, patikai precizitással művelt ültetvény tárult a szemünk elé, ahol nem túlzás: szinte embermagasságú növényeket találtunk, amelyek roskadoznak a különböző színű – zöld, sárga, piros –, és természetesen méregerős csiliktől.
– A fóliasátor alatt és szabad földön összesen 19 fajta csilit termesztünk, a világ legerősebbjeit. 2016 decemberében találtuk ki, hogy szeretnénk ezzel foglalkozni. Az Egyesült Államokból rendeltük a magokat, tökéletesítettük az eljárási módszereket, de persze azóta is mindennap tanulunk és fejlődünk. Nem könnyű munka, mert a csilipaprikák rendkívül kényesek, fogékonyak a betegségekre – mondja a házigazda.
Sorról sorra végigvezet minket az ültetvényen, bemutatva a paprikákat, köztük a valaha volt legerősebbet, a Carolina reapert is. Szedet is velünk néhányat, hogy vigyük haza, mi pedig nagyon vigyázunk, nehogy utána véletlenül is a szemünkbe nyúljunk.
Csiliszószt főztünk
A gazda attól sem riadt vissza, hogy bevezessen a kulisszák mögé, és megmutassa, hogyan készül a csiliszósz. Ez esetben nem egy brutálisan erős, hanem sokkal inkább egy édesebb, fűszeresebb, zselésebb szószról, a Noirról van szó, amely háromszoros világbajnok alkotás.
– A szószunk alapja egy Pinot noir bor, amit fűszerekkel turbózunk fel, többek között vaníliával, szegfűszeggel. Ezt követően felfőzzük a Trinidad scorpion paprikával, ami rettentően erős, így nem is tartjuk benne sokáig, hiszen elvenné az ízét, az édes mivoltát – meséli, miközben tüsténkedik a minikonyhában. – Utána lehűtjük, zselatint teszünk hozzá, és mehet is az üvegcsékbe. Valójában egy csípős borzselét kapunk. Leginkább édességekhez, vadételekhez és sajttálakhoz tudom ajánlani, de szerintem palacsintába tekerve a legjobb – mondja büszkén.
Jöhet az Utolsó kenet
Természetesen nem engedett el minket anélkül, hogy meg ne kóstoljunk néhányat a szószai közül. Mindegyiket nagyon zamatosnak érezzük, ami jól passzolhat az ételekhez. Végezetül egy különlegesség, az Utolsó kenet kerül terítékre. Az erősségi, azaz a Scoville-skálán a maga nagyjából 2 millió 800 ezres értékével az első helyen áll, ennél jelenleg nincsen durvább csiliszósz Magyarországon, sőt nagyon a világon sem. Speciális eljáráson megy keresztül, így lesz igazán sokkoló.
Ha már ott voltunk, elhatároztam: vállalom a kockázatot, és megkóstolom ezt a brutális szószt. Csak egy fél mokkáskanálnyit ízleltem meg belőle, és az első másodpercekben nem is éreztem többet annál, mintha a klasszikus piros aranyat kóstolgatnám. Nem kellett azonban sokat várnom, és elkezdődött az igazi pokoljárás. Szavakkal leírhatatlan, mit éreztem: képtelen voltam megszólalni, könnyeztem, és az egész testem égett – mindez bő fél órán keresztül tartott.
A csiliguru elárulta, ez a szósz egyeseknél már hányást és végtagzsibbadást is okozott, így mondhatni, egész jól bírtam. Azt azonban leszögezhetem, egy jó darabig nem szeretnék hasonló élményt átélni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.