Általában a kiadós reggelik alapanyagaként tekintünk a tojásra, pedig a főétkezések sztárja is lehet. Kiadós, ráadásul tele van aminosavakkal, antioxidánsokkal és vassal. Egy nagyobb darab ugyanis majdnem a negyedét (22%-át) fedezi az előírt napi szelénszükségletünknek.
Forrás: Mindmegette.hu
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi fok: *
Hozzávalók (4 személyre): 50 dkg póréhagyma * 1/2 dl olívaolaj * 6 dl húsalaplé * 10 dkg felkockázott burgonya * 1 ek fehérborecet * 2 dl főzőtejszín * só, bors * 5 dkg spenót * 1/2 tk őrölt kömény
Elkészítés: A póré fehér részét vágjuk vastagabb szeletekre, és a felforrósított olajon pirítsuk kb. 2 percig. Engedjük fel az alaplével, sózzuk, borsozzuk meg, és főzzük 10 percig. A burgonyát főzzük puhára, majd törjük át. Sűrítsük be vele a levest, majd dúsítsuk a tejszínnel, és ízesítsük az ecettel, sóval és borssal. Forraljuk 1 percig, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk kissé kihűlni. Tisztítsuk meg a spenótot, majd tépkedjük a meleg levesbe. Végül hagyjuk teljesen kihűlni. Tálaljuk köménnyel megszórva.
Tipp: Negyedbe vágott főtt tojással gazdagíthatjuk.
Elkészítési idő: 25 perc
Nehézségi fok: *
Hozzávalók (4 személyre): 8 tojás * 4 dl kókusztej * 2 paradicsom * 1 hagyma * 2 gerezd fokhagyma * 2,5 dkg vaj * 1 tk kurkuma * ½ tk cayenne bors * 1 ek friss korianderzöld olaj a sütéshez * 25 dkg basmati rizs * só
Elkészítés: A rizst a megszokott módon készítjük el, kevés só hozzáadásával másfélszeres vízben puhára pároljuk. A tojásokat forrástól számított kb. 6 perc alatt keményre főzzük. Hideg vízben hűtsük le, majd hámozzuk meg őket. Egy magasabb falú serpenyőbe öntsünk bőven olajat, és forrósítsuk fel. Ebben süssük ki a tojásokat, 2 adagban, hogy az olaj ne hűljön le nagyon. Ízlés szerint a tojásokat félbe is vághatjuk, úgy is nagyon látványos lesz. Addig süssük a tojásokat a forró bő olajban, amíg aranyszínűek és kívülről ropogósak lesznek. Papírtörlőre szedjük ki a tojásokat lecsöpögtetni. Az érett paradicsomokat nagyobb darabokra kockázzuk fel. Egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, majd futtassuk meg rajta az apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Ha már megpuhult a hagyma, adjuk hozzá a paradicsomot, és folyamatos kevergetés mellett főzzük puhára. Fokozatosan csurgassuk hozzá a kókusztejet, majd fűszerezzük kurkumával és cayenne borssal, ízlés szerint sózzuk. Forraljuk fel, és lassú tűzön további 2-3 percig főzzük, amíg a szósz besűrűsödik. Adjuk hozzá a kisütött tojásokat, és melegítsük össze. Frissen főtt rizzsel tálaljuk, az ételt megszórjuk friss korianderrel.
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi fok: * * *
Hozzávalók (4 személyre):
A tojáshoz: 8 db tojás * 70 dkg pulyka darált hús * 1 nagy gerezd fokhagyma * só, bors
A panírozáshoz: liszt * só * 2 db tojás * zsemlemorzsa * 4 dl olaj a sütéshez
A paradicsomsalátához: 40 dkg paradicsom vagy koktélparadicsom * 1 csokor újhagyma * 3 ek olívaolaj * só * 20 dkg mini mozzarella sajt
Elkészítés: A tojásokat főzzük keményre kb. 10 perc alatt, óvatosan hámozzuk meg. A darált húst tegyük keverőtálba, reszeljük hozzá a meghámozott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk meg, majd alaposan dolgozzuk össze. A darált húshoz keverhet morzsolt zöldfűszereket is. Osszuk a masszát 8 részre, egyesével lapítsuk ki a tenyerünkben, majd csomagoljunk mindbe 1-1 db tojást. Gondosan nyomkodjuk rájuk a húspépet. A beburkolt tojásokat panírozzuk hagyományos módon lisztbe, felvert, enyhén megsózott tojásba, végül pedig zsemlemorzsába. Közepesen forró olajban süssük aranybarnára, tálalásig szedjük konyhai papírtörlőre. A paradicsomokat mossuk meg, töröljük szárazra, vágjuk cikkekre. Az újhagymát tisztítsuk meg, a fehér részét karikázzuk fel, forgassuk össze a paradicsommal, az olívaolajjal, egy nagy csipet sóval és a lecsepegtetett minimozzarellával. Tálaljuk a bundázott tojások mellé.
Tipp: Hogy még jobban tapadjon a húspép, a tojásokat forgassa először lisztbe.
További receptek a mindmegette.hu oldalon.