Aktuális

Már a határon kopogtat a mutálódott koronavírus, Szlovákiában is felbukkant

Bors

Létrehozva: 2020.12.24.

Nálunk is bármikor felbukkanhat az először Angliában kimutatott koronavírus-mutáció. Ez leginkább abból a szempontból probléma, hogy a variánsnak igen erős a fertőzőképes- sége, azonban jó hír, hogy az eddig elkészült vakcinák hatásosak ellene.

Forrás: Shutterstock

 Szlovákiában is felbukkant az először Angliában azonosított koronavírus-mutáció. Az új variáns szervezetre való hatása nagyjából megegyezik az előzőkével, ám a fertőzőképessége jóval nagyobb. Dr. Rusvai Miklós virológus a Borsnak elmondta: az új mutáció egyetlen tulajdonságában tér el a korábbi variánsoktól, és az sem elfelejtendő, hogy már eddig is több ezer mutáció létezik.

Az új mutánsnak csupán aterjedőképessége változott meg, vagyis lényegesen gyorsabban terjed a fogékony emberek között. A már megfertőződöttek szervezetében több termelődik, ráadásul jobban tud kötődni a sejtekhez – magyarázta a szakértő, és leszögezte: a hatások ezen kívül megegyeznek, vagyis nem okoz súlyosabb betegséget. Nem változott meg az úgynevezett antigenitása sem.

– Az eddig kidolgozott vakcinák az új mutáció ellen is védenek – jelentette ki Rusvai, aki szerint viszont az egészségügy terhelése fokozódhat, ha több ember fertőződik meg. Hogy a mutáns Magyarországon is megjelenik, szinte borítékolható, ám az sem kizárható, hogy már itt is van.
Az új variánst kizárólag genetikai elemzés útján lehet megkülönböztetni a többitől. Nem minden páciens mintáját vetik ennek alá, hiszen az rendkívül költséges lenne – magyarázta a virológus, aki feltételezi, hogy már hazánkban is ellenőriztek jó néhány mintát.

Hogy milyen szempontok alapján döntik el, hogy mely páciens vírusát elemzik?

– Vélelmezhető, hogy elsősorban azon páciensekét, akik az elmúlt egy hónapban Angliából tértek haza, illetve bármi más kontaktjuk volt angliai személyekkel. Külön ellenőrizhetik az azokból az országból érkezőket, melyekben a variánst már azonosították.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek