Aktuális

Babfőzelék, de rakott tészta is lehet a menü a megmaradt sonkából

Bors

Létrehozva: 2021.04.06.

A húsvét idén is pillanatok alatt elillant, de a hűtő szinte minden háztartásban tele van maradék sonkával, tojással. Ezekből a megmaradt kincsekből lehet csak igazán klassz ételeket csinálni.

Forrás: Shutterstock

Babfőzelék

Hozzávalók:25 dkg szárazbab, 2 babérlevél- ez el is maradhat, só, őrölt bors, kb. másfél liter füstölt sonkalé.

Elkészítés: A szemes babot alaposan megmossuk és egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Annyi sonkalében, amennyi ellepi, feltesszük főni, szükség szerint sózzuk, őrölt borssal szórjuk meg, időnként megkeverjük és az elfőtt levet pótoljuk.

Tejszínes sonkaleves fehérborral

Hozzávalók:2 csokor petrezselyem, 10 dkg főtt sonka, 8 dkg vaj, 5 dkg finomliszt, 0.5 l tej, 0.5 l sonkalé, 1.5 dl fehérbor, 1 dl főzőtejszín

Elkészítés: A petrezselymet megmossuk, apróra vágjuk, a főtt sonkát felkockázzuk. A vajat felolvasztjuk, megpirítjuk rajta a lisztet. Felöntjük tejjel, a sonkalével és a borral, majd felforraljuk. A tejszínnel, sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük, összeforraljuk. A petrezselymet a levesbe keverjük, de ezzel már nem forraljuk tovább. A levest csészékbe szedjük, megszórjuk sonkakockákkal. Vajas pirítóst, sajtot kínálunk hozzá.

Gombás rakott tészta

Hozzávalók:25dkg tészta, 25 dkg főtt-füstölt tarja, 25dk csiperkegomba, 3 szál újhagyma, 15dkg sajt, 2 dl főzőtejszín.

Elkészítés: A sonkát, tarját apró kockákra vágjuk, és egy serpenyőben zsírjára sütjük, majd hozzáadjuk a szeletekre vágott csiperkét, összepirítjuk, rádobjuk a felaprított újhagymát, átforgatjuk, felöntjük a tejszínnel, összeforraljuk, és levesszük a tűzről. Ha szükséges sózzuk, de ez attól függ, mennyire sós a tarja. A sós, lobogó vízben, a csomagoláson jelzett ideig főzött tésztát egy tűzálló tálba tesszük, ráöntjük a tarjás-gombás ragut, összekeverjük, megszórjuk a reszelt sajttal és 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük!

Pikáns sonkakrém

Elkészítés: Pirítsunk meg 2 evőkanál olajon 1 fej felaprított hagymát. Adjunk hozzá 2-2 evőkanál ketchupot és mustárt, valamint egy csipet csípős paprikát, és főzzük össze. Ha kihűlt, keverjünk hozzá 40 dkg apróra vágott füstölt sonkát, 10 dkg feldarabolt marinált paprikát, 10 dkg majonézt és 20 dkg sajtkrémet. Sózzuk és borsozzuk meg ízlés szerint, majd hűtsük le.

Retró tojáskrém

Elkészítés: A megmaradt főtt tojásokat törjük rusztikussá. Karikázzuk vékonyra az újhagymát. Tegyük tálba a tojást a libazsírral, hagymával, mustárral és fűszerekkel, aztán keverjük addig, míg homogén masszát nem kapunk. Időnként kóstoljuk meg, hogy semmi ne hiányozzon belőle. Ha kész, tálaljuk friss kenyérrel, adjunk hozzá friss retket. Ha a hűtőben maradt még paprika, és retek is, apróra vágva azokat is belekeverhetjük a tojáskrémbe, így még pikánsabb lesz az íze.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek