A rakottas ételekről általában a darált hús-rizs-zöldség kombináció jut elsőként eszünkbe, pedig ennél jóval változatosabban és gazdagabban is elkészíthetők. Akár még rétegezett, vagyis rakott sütemény is!
Forrás: Mindmegette.hu
Elkészítési idő: 50 perc
Nehézségi fok: *
Hozzávalók: 2 db leveskocka * 50 dkg makaróni * 20 dkg vaj * 15 dkg liszt * 5 dl tej * 20 dkg sajt * só, bors * 30 dkg sonka * 1 csom bacon * parmezán sajt
Elkészítés: Egy fazékban vizet forralunk, beletesszük a leveskockákat, majd a tésztát fogkeményre főzzük és leszűrjük. Egy másik fazékban a vajat megolvasztjuk, megszórjuk liszttel, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a tejet. A reszelt sajtot beleszórjuk és sűrűre főzzük megvárva, míg a sajt elolvad, a végén sózzuk és borsozzuk. A tésztát összekeverjük a mártás 2/3-ával és az apró kockára vágott sonkával, majd egy tűzálló tálba átöntjük. A tetejét meglocsoljuk a maradék sajtszósszal, megszórjuk kockára vágott baconnel és parmezánnal. Előmelegített sütőben 165 fokon kb 20 percig sütjük, míg megpirul a teteje.
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi fok: *
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma * 1 tk édes-nemes paprika * 1 ek sűrített paradicsom * 50 dkg csiperkegomba * só, bors * 2 dl tejföl * 1 ek liszt * 45 dkg szarvacska tészta * trappista sajt
Elkészítés: A megtisztított és apró kockára vágott vöröshagymát egy kevés olajon megdinszteljük, majd meghintjük a fűszerpaprikával, és hozzáadjuk a sűrített paradicsomot is, elkeverjük. Hozzáadjuk a szeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt megpároljuk. Ha nem enged elég vizet, ezt pótolhatjuk kevés víz hozzáadásával. Közben a tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel, adunk hozzá egy keveset a gombaragu levéből, majd behabarjuk vele a paprikást. Egy jénaiba öntjük a kifőzött és lecsepegtetett tésztát, ráöntjük a gombapaprikást, alaposan elkeverjük majd megszórjuk gazdagon reszelt sajttal. 180 fokos sütőben 30 perc alatt összesütjük.
Elkészítési idő: 75 perc
Nehézségi fok: *
Hozzávalók: 80 dkg krumpli * 7 db tojás * 2 ek sertészsír * 60 dkg füstölt kolbász * 4 dl tejföl * só, bors
Elkészítés: A krumplit megmossuk, majd egy lábasban annyi vízzel felöntjük, hogy ellepje és 20 perc alatt fedő alatt puhára főzzük. A tojásokat hideg vízben feltesszük főni, és a forrástól számított 8 percig főzzük, majd hideg vízbe merítve azonnal lehűtjük. A krumpliról leöntjük a vizet, még melegen meghámozzuk, és hűlni hagyjuk, majd felkarikázzuk. A kihűlt tojásokat is meghámozzuk, és felkarikázzuk. Egy serpenyőben felhevítjük a zsírt, beletesszük a karikára vágott kolbászt és megsütjük. A kolbászt kiszedjük és félretesszük. A kisült zsírt pedig a tejföllel összekeverjük. Egy tepsit vékonyan meglocsolunk zsiradékkal, az aljára rakjuk a krumpli egyharmadát, sózzuk, borsozzuk, elterítjük rajta a tojáskarikák egy részét, majd a kolbászt és meglocsoljuk a tejföllel. A maradék hozzávalókat rétegezzük. A tetejére krumplit teszünk és meglocsoljuk tejföllel. Előmelegített sütőben 200 fokon 50 perc alatt készre sütjük.