Aki csak részlegesen is tartja a nagyböjtöt, már érezheti magán annak üdvös hatásait: húsmentesen is lehet változatos, finom ételeket készíteni. A hiányérzet csökkentése érdekében pedig készítsünk az átlagosnál izgalmasabb desszerteket!
Narancsos vöröslencse-krémleves
Elkészítési idő: 35 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (6 adag): 20 dkg vörös lencse * 2 sárgarépa * 1 narancs héja és leve * 1 kis fej hagyma * 1 tk só * 1 kk őrölt bors * 1 kis babérlevél * 1,5 l víz
A tálaláshoz: 1 kk szárított mentalevél
Elkészítés: Az átöblített lencsét, a felkarikázott répát és a hagymát a fűszerekkel együtt puhára főzzük. A hagymát és a babérlevelet kidobjuk, és botmixerrel pürésítjük a levest. Tálalás előtt belekeverjük a narancs levét és egy kávéskanálnyi reszelt héjat. A tányéron egy csipetnyi mentalevelet is keverjünk hozzá.
Rakott cukkini
Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: * *
Hozzávalók (8 adag): 60 dkg cukkini * 60 dkg kiflikrumpli * 1 piros kaliforniai paprika * 50 dkg paradicsompüré * 25 dkg mozarella sajt * 1 tk só * 1 kk őrölt bors * 1 kk bazsalikom * 1 kk kakukkfű * 2 ek olaj
Elkészítés: A krumplit félig főzzük meg, húzzuk le a héját, és vágjuk vékony karikákra. Egy kiolajozott tepsit béleljünk ki vele. A cukkinit mossuk meg, karikázzuk fel, a sajtot reszeljük le, a kaliforniai paprikát vágjuk apró kockákra. Rétegezzük a krumpli tetejére a cukkinikarikákat, a sajtot és a paprikát, rétegenként megsózva. A fűszereket keverjük a paradicsomszószba, és öntsük a rakottas tetejére. 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt süssük készre. Frissen tálaljuk.
Spenótos tojásmuffin sajttal és friss zöldségekkel
Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (4 adag): 8 nagy tojás * 20 dkg leveles spenót * 1 kis fej hagyma * 10 dkg reszelt sajt * 1 dl tejszín * 2 ek liszt * 2 ek olaj * 1 kk só * 1 kk őrölt fekete bors
Elkészítés: Az olajon dinszteljük meg az apróra vágott hagymát, majd fonnyasszuk meg benne a spenótot, és hűtsük ki. A tojást verjük fel, majd keverjük el benne a sót, a borsot, a lisztet és a tejszínt, végül a reszelt sajtot. Keverjük össze a spenótot a tojásos masszával. A muffinsütőt kenjük ki olajjal, és szórjuk meg egy kevés liszttel, majd adagoljuk bele a spenótos tojást. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készül el.
TIPP: Keverjünk hozzá salátát friss tavaszi zöldségekből!
Kávéparfé gyümölcsökkel
Elkészítési idő: 25 perc + fagyasztás
Nehézség: * * *
Hozzávalók (8 adag): 25 dkg tejszín * 25 dkg tejszínhab * 10 dkg cukor * 2 tojássárgája * 2 adag főzött eszpresszókávé * 1 tk darált kávé * 1 tk vaníliakivonat * 1 ek natúr kakaópor
A tálaláshoz: friss bogyós gyümölcs
Elkészítés: A tojássárgáját keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a tejszínt, és vízgőz fölött, folyamatosan keverve főzzük meg a krémet (kb. 10 perc). Keverjük hozzá a lefőzött kávét, a vaníliakivonatot, és hagyjuk kihűlni. Hűtés után adjuk hozzá a tejszínhabot, és adagoljuk kis tálkákba, amelyek bírják a hűtést, és dermesszük meg. Tálalás előtt szórjuk meg a tetejét natúr kakaóporral.
TIPP: Kínáljunk hozzá friss bogyós gyümölcsöt is.