Ahogy mindenből, lángosból is ezerféle van, mi most a nagymaméák kedvenc receptjét mutatjuk meg.
Forrás: Mindmegette.hu
Bár filléres dolog, a kelesztés miatt viszonylag kevesen állnak csak neki otthon lángost sütni. Pedig nem ördöngösség, sőt, nagyon is egyszerű az elkészítése. Most ráadásul egy olyan receptet mutatunk, amit a vendégek érkezése (mert ugye lángos csak nagy mennyiségben érdemes készíteni, úgyis elfogy) előtt 4-5 nappal is begyúrhat, a tészta ugyanis a hűtőben is eláll.
Elkészítési idő: 20 perc + min. 2 óra kelesztés
Nehézségi fok: * *
Hozzávalók 4 személy részére:
Tészta: 420 g liszt * 1 doboz kefir * 1 egész tojás felverve * 1 csapott tk só * ½ tk cukor * 2 dkg élesztő * 1 dl meleg tej * bő olaj a kisütéshez
Feltét: 120 g tejföl * 120 g trappista sajt
Elkészítés: Az élesztőt morzsoljuk a kézmeleg tejbe, és szórjuk meg kevés cukorral, hagyjuk, hogy felfusson, majd öntsük egy nagyobb keverőtálba, és dolgozzuk össze a liszttel, a kefirrel, a felvert tojással, a sóval. Dagasztókaros robotgép ebben nagy segítségünkre lehet. Ha már szép ruganyos a tésztánk, fedjük le fóliával, és legalább 2 órára tegyük a hűtőbe! A 2 óra a minimum, de a frissen begyúrt tészta akár 4-5 napig is eltartható a hűtőben! Miután a tészta a hűtőben szépen megkelt, lisztezett munkafelületen barack nagyságú golyókat formázunk belőle, és kör alakúra, egészen vékonyra nyújtjuk. Felforrósított bő olajban sütjük aranybarnára, majd papírtörlőre szedjük. Mindig csak annyit süssünk ki frissen a tésztából, amennyit elfogyasztunk. A tészta hűtőben tárolva 4-5 napig is eláll!
Frissen fogyasszuk tejföllel megkenve és reszelt sajttal megszórva.