A karácsonyi asztal elengedhetetlen kelléke - de persze máskor is érdemes elkészíteni!
Gubakifli
Elkészítés: 90 perc
Nehézség: * * *
Hozzávalók (12 adag): 6 dl tej * 1 tk cukor * 5 dkg élesztő * 1 kg finomliszt * 10 dkg olvasztott vaj * 1 kk só
Elkészítés: 2 dl langyos tejben oldjuk fel a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel. A maradék tejben oldjuk fel a sót, a vajat olvasszuk fel – a továbbiakban szobahőmérsékletű alapanyagokkal dolgozzunk. A hozzávalókat a vaj kivételével keverjük össze, és dagasszuk simára – a vajat a végén, keverés közben csorgassuk hozzá. Meleg helyen, letakarva kelesszük a duplájára. Gyúrjuk át, lisztezett deszkán vágjuk 12 darabra, és sodorjunk belőle 2 cm vastag rudakat. Ezeket fektessük egy sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól legalább 8 cm távolságra, és pihentessük 10 percig sütés előtt. 170 fokra előmelegített sütőben 15–20 perc alatt süssük aranybarnára.
Mákos guba
Elkészítés: 50 perc
Nehézség: *
Hozzávalók (6 adag): 3 db 25 cm hosszú gubakifli * 15 dkg darált mák * 5 dkg porcukor * 3 dl tej * 1 vaníliarúd * 5 dkg kandírozott narancshéj * méz
Elkészítés: A kifliket kb. 1 centis karikákra vágjuk, és egy sütőlapon enyhén megpirítjuk. Ezután tűzálló tálba rendezzük, és ráöntjük a vaníliával felforralt tejet. Kicsit várunk, hogy a kifli beszívja a tejet, majd meghintjük a porcukorral összekevert darált mákkal, és a 180 fokos sütőbe tesszük kb. 20 percre. Végül rászórjuk a kandírozott narancshéjat, és meglocsoljuk mézzel, mielőtt az asztalra kerül.