Aktuális

Nincs is jobb, mint a mákosguba! Így készítse el!

Bors

Létrehozva: 2018.12.16.

A karácsonyi asztal elengedhetetlen kelléke - de persze máskor is érdemes elkészíteni!

Gubakifli

Elkészítés: 90 perc

Nehézség:  * * *

Hozzávalók (12 adag): 6 dl tej * 1 tk cukor * 5 dkg élesztő * 1 kg finomliszt * 10 dkg olvasztott vaj * 1 kk só

Elkészítés: 2 dl langyos tejben oldjuk fel a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel. A ma­radék tejben oldjuk fel a sót, a va­jat olvasszuk fel – a továbbiakban szo­bahőmérsékletű alapanyagokkal dol­gozzunk. A hozzávalókat a vaj kivételével keverjük össze, és dagasszuk si­mára – a vajat a végén, keverés közben csorgassuk hozzá. Meleg helyen, letakar­va kelesszük a duplájára. Gyúrjuk át, lisztezett deszkán vágjuk 12 darabra, és sodorjunk belőle 2 cm vastag rudakat. Ezeket fektessük egy sütőpapírral bélelt tep­sibe egymástól legalább 8 cm távolságra, és pihentessük 10 percig sütés előtt. 170 fokra előmelegített sütőben 15–20 perc alatt süssük aranybarnára.

Mákos guba

Elkészítés: 50 perc

Nehézség:  * 

Hozzávalók (6 adag): 3 db 25 cm hosszú gubakifli * 15 dkg darált mák * 5 dkg porcukor * 3 dl tej * 1 vaníliarúd * 5 dkg kandírozott narancshéj * méz

Elkészítés: A kifliket kb. 1 centis karikákra vágjuk, és egy sütőlapon enyhén megpirítjuk. Ezután tűzálló tálba rendezzük, és ráöntjük a va­níliával felforralt tejet. Kicsit várunk, hogy a kifli beszívja a tejet, majd meghintjük a porcukorral összeke­vert darált mákkal, és a 180 fokos sütőbe tesszük kb. 20 percre. Végül rászórjuk a kandírozott narancshéjat, és meglocsoljuk mézzel, mielőtt az asztalra kerül.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek