Aktuális

Nyaralás helyett: íme a legfinomabb toszkán fogások - szaftos saltimbocca és babos minestrone

Bors

Létrehozva: 2020.10.11.

Forrás: Shutterstock

Toszkán minestrone leves

Elkészítési idő: 80 perc (+ a bab és a csicseriborsó áztatási ideje)

Nehézségi fok: * * *

Hozzávalók (10 adag): 40 dkg apró szemű gyöngybab (áztatás utáni súly) * 40 dkg csicseriborsó (áztatás utáni súly) * 2 nagy fej vöröshagyma felaprítva * 2 gerezd zúzott fokhagyma * 5 ek olívaolaj * ½ fej kisebb káposzta felszeletelve * 4 szál zeller felaprítva * 2 sárgarépa felkarikázva * 10 dkg paradicsompüré * kb. 30 bazsalikomlevél * 1 csomag petrezselyem felaprítva * 2 felkarikázott cukkini * 3–4 babérlevél * 20 dkg parmezánkéreg * só, bors * 2 dl vörösbor * 2 l erőleves  * bazsalikom pesto a tálaláshoz

Elkészítés: A gyöngybabot és a csicseriborsót megmossuk, és legalább 12 órára beáztatjuk. A vöröshagymát megpároljuk az olívaolajon, beletesszük a fokhagymát, majd a káposztát, a zellert és a sárgarépát, és néhány percig együtt pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a beáztatott babot, csicseriborsót, a bazsalikomot, a petrezselymet, a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk, és felöntjük az erőlevessel, és lassú tűzön legalább két órán át főzzük, míg a bab és a csicseriborsó megpuhul, és a leves besűrűsödik. Akkor beletesszük a parmezánkérget, a paradicsompürét, a cukkinit és a vörösbort (ha szükséges, még egy kis vizet vagy erőlevest), és még 30 percig főzzük. A tányéron 1–1 teáskanálnyi pestóval tálaljuk.

Saltimbocca

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi fok: * *

Hozzávalók (4 adag): 1 kg borjúhús * 1 tk zsálya * 10 dkg prosciutto * 5 dkg liszt * 4 dkg vaj * 4 ek olívaolaj * 1 csokor petrezselyem * 80 ml édes fehér bor * 80 ml konyak * 80 ml marha alaplé

Ez is érdekelheti

Elnyerte méltó helyét a sütőtök: ezen a héten lekvár és fagyi készül belőle + omlós marhás ragu

Gondolta volna? Remekül passzol a juharszirup a csülökhöz

Profi szakácsok rántják le a leplet a leggyakoribb konyhai hibákról

Elkészítés: A borjúhúsból 8 szép szeletet vágunk, és enyhén kiklopfoljuk. Meghintjük apróra vágott zsályalevéllel, majd 1–1 szelet prosciutto sonkát fektetünk rá. A szeleteket felgöngyöljük, megtűzzük és lisztbe forgatjuk. Egy nagy serpenyőben összeolvasztjuk az olajat és a vajat, és a hústekercseket körbesütjük benne. Ezután rászórjuk a petrezselymet, meglocsoljuk konyakkal és édes desszertborral, aláöntjük az alaplét, és 5 percig lefedve, majd további 5 percig fedő nélkül sütjük.

KÍmélő megoldás: Risotto funghi – gombás rizottó

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézségi fok: * * *

Hozzávalók (2 adag): 25 dkg erdei gomba * 1/2 kk cukor * 1 kk só * 1 kk citromlé * 7 dl csirke alaplé * 5 dkg vaj * 1 salottahagyma, finomra aprítva * 1 gerezd fokhagyma, finomra aprítva * 15 dkg kerekszemű rizottórizs * 1/2 dl száraz fehérbor * só, fehérbors * 3 dkg parmezán, lereszelve * 10 levél friss petrezselyem, finomra aprítva * A tetejére: egy csipet chili, olívaolaj

Elkészítés: Az alaplét felforrósítjuk, a gombákat megtisztítjuk és nagy darabokra vágjuk. Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a finomra aprított hagymát és fokhagymát. Alacsony hőfokon üvegesre pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a rizst, átforgatjuk, hogy a zsiradék egyenletesen bevonja. Felöntjük a fehérborral, és erős lángon hagyjuk az egészet elpárologni. Az alaplevet folyamatosan forrón tartjuk, és fokozatosan, merőkanalanként elkezdjük a rizshez adagolni. Mindig csak annyit adunk hozzá, hogy azt a rizs – állandó keverés mellett – felvegye. Sózzuk, hozzáadjuk a fehérborsot. A folyamat összesen 15–20 percig tart. A főzési idő felénél hozzáadjuk a feldarabolt gombát. Amikor a rizs megpuhult (de még al dente állagú), lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a reszelt parmezánt, végül a vaj másik felét. A petrezselymet (néhány levél kivételével) finomra aprítjuk és a rizottóba szórjuk. A két levelet vékony csíkokra vágjuk, és a díszítéshez használjuk. Tálaláskor megszórjuk kevés csilivel, és meglocsoljuk kevés olívaolajjal.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek