Aktuális

Ők az igazi hősök: ezek a magyar kutatók vettek részt a koronavírus-vakcina kifejlesztésében

Bors

Létrehozva: 2021.01.08.

Forrás: Ripost

Kis túlzással, de nyugodtan mondhatjuk, hogy ez egy magyar vakcina: amerikai pénz és magyar ész van benne. Büszkék lehetünk a tudós asszonyra…

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök rádióinterjújában. Karikó Katalin, a vakcina kifejlesztésében oroszlánrészt vállaló biokémikus erre reagálva úgy fogalmazott: „Persze szeretünk túlzásokba esni, de most azt mondani, hogy magyar ész volt benne, talán nem túlzás.” Fel is sorolta mindjárt, kik azok a magyarok rajta kívül, akik részt vettek a Pfizer–BioNTech vakcinájának kifejlesztésében: Pardi Norbert, Boros Gábor, Szabó Gábor. A Ripost be is mutatta, kik ezek a férfiak és nők, akiket az egész világ hősként ünnepelhet.

A 65 éves Pardi Norbert a Pennsylvaniai Egyetem virológusa, Karikó Katalinhoz hasonlóan kisújszállási, ma a Pfizernél dolgozik és ő publikálta először (Karikó Katalinnal és Drew Weissmannal közösen), hogy a módosított mRNS a jó vakcina.

A „kisújszállási biológusbrigád” harmadik tagja Szabó Gábor kardiológus, aki a Debreceni Egyetemen végzett és a BioNTech kutatója, Karikó Katalin 2010-ben hívta meg Amerikába dolgozni.

Boros Gábor molekuláris biológus szintén a Debreceni Egyetemen végzett, ma a BioNTech kutatója, írja a Ripost.

Karikó Katalin biokémikus professzor, a BioNTech alelnöke, aki 1985-ben Amerikában, Philadelphiában a Temple Egyetemen kapott állást, majd Washingtonban, később a Pennsylvaniai Egyetemen dolgozott. Az amerikai Moderna és a német BioNTech cég összesen 150 millió dollárt fizetett ki a tudóstársával közös szabadalomért – nem neki, hanem a szabadalom birtokosának.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek