A háromgyermekes sztáranyuka imádja az édességeket. Karácsonykor sem tagadja meg magától a finom falatokat. Ugyanakkor vigyáz az alakjára, így újragondolta nagymamája zserbó receptjét, hogy az ünnepek alatt büntetlenül tudjon nassolni.
Forrás: Bors Archív
Sokan rettegnek attól, hogy a karácsonyi időszakban felszednek pár kilót. Sajnos ilyenkor a legnehezebb nemet mondani a nagyi bejglijének, és persze folyamatosan tele van a hűtő is finomságokkal. Rubint Réka is azért várta gyermekkorában az ünnepeket, mert nagymamája készítette a világ legfinomabb zserbóját. A hagyományos alapanyagokból készült édesség viszont hízlal, így kifejlesztette családjának és ismerőseinek a szénhidrátcsökkentett változatot.
• 52 dkg liszt: update master mix + fehér liszt keveréke fele-fele
• 2 tojás
• 30 dkg margarin
• 1,5-2dl tej
• 1,5 dkg élesztő
• csipetnyi sütőpor
• csipetnyi Zero cukor (az élesztővel felfuttatott tejbe)
Töltelékhez:
• 0,5 kg darált dió
• 4 dkg Zero cukor
• 2-2,5 üveg Update lekvár
• A bevonathoz: update tortabevonó felolvasztva
Az élesztőt a langyos tejben egy csipet Zero cukorral felfuttatjuk. A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, majd hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, a csipetnyi sütőport és jól összedolgozzuk.
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és a sütésnél terjeszkedik még! Az alsó lapot lekvárral megkenjük, és meghintjük a darált dió, valamint a Zero cukor keverékének a felével. Ráhelyezzük a második lapot, azt is hasonlóképpen kenjük meg és töltjük. Erre rátesszük a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele.
A tésztát szobahőmérsékleten kelesztjük egy óráig. Villával megszurkáljuk és lassan sütjük, míg a teteje egyenletes világos pirosra sül. A kész tésztát, ha kihűlt, csokoládémázzal bevonjuk és végül – ízlés szerint – kockákra, vagy szeletekre vágjuk.