Szigonnyal vadászik tűzhalra a Bermudán élő Kapitány Olívia. A fiatal magyar artista egyedüli magyar lányként szerződhetett a világ egyik legnagyobb vízi show-jához, ám a pandémia miatt a Makaóban működő intézmény leállt.
A fiatal magyar artistalány hosszú ideig a Makaóban működő The House of Dancing Water társulatának tagja volt, de miután a világjárvány miatt az intézmény felfüggesztette működését, Kapitány Olívia új lehetőségek után nézett. Így került Bermudára, ahol szertorna-versenyzőket képez ki, a szabadidejében pedig a mélység titkait kutatja.
Még a társulatnál el kellett sajátítanom a búvárkodás alapjait, mert egyes jelenetekben vízből kellett a színpadra lépnem.
Később kikapcsolódás gyanánt tengerben és óceánban is merültem, és rájöttem, ez a világ teljesen elbűvöl – mondta a Borsnak Olívia.
– Odalenn csak nézek a jelenbe és figyelem, mi történik körülöttem. Gyönyörködöm a színes halakban és korallokban, illetve szervezett túrák során megfigyelem a fenéken nyugvó hajóroncsokat is – mesélte az artistanő, aki tagja egy helyi búvárklubnak.
Olívia 0 és 30 méter között merülhet. A búvárkodás kellő odafigyelést igényel, de a szabályok betartásával csodálatos élményt nyújt és egy teljesen új világot nyit. Olívia a mélyben az utóbbi időkben elkezdett tűzhalakra vadászni, hogy segítse az ökoszisztémát. A tűzhal nagyban befolyásolja a helyi halállományokat. Invazív fajként való sikerének kulcsa a szaporodási sebessége. Egy év után válik ivaréretté, egyszerre 12-15 ezer ikrát rak, ami évente évente akár 2 millió halat is jelenthet. Ahol a tűzhal nagy számban található, ott a fontos zátonyhalak, mint például a papagájhal populációja akár 90 százalékkal is csökkenhet.
– Mivel az atlanti vizeken nem őshonos, kevés természetes ragadozója akad Bermudán. Az állat viszont megeszi a kisebb rákokat és halakat, ráadásul négynaponta rak ikrákat, vagyis gyorsan szaporodik. A helyi kormánytól engedélyt kaptam, hogy akár védett területeken is halászhassak szigonnyal, ehhez előzetesen el kellett végeznem egy kurzust – magyarázta Olívia, aki egyszer már egy tűzhalfogó versenyen is részt vett.
– A kopoltyúsokat feldolgozom, egy séf ismerősöm magyarázata szerint tulajdonképpen kémiailag főzöm meg, nagyjából egy órán keresztül kell lime levében áztatni hűtőgépben. A legjobb még frissen elfogyasztani – mosolygott az artistanő.