Aktuális

Sztárok konyhája: Csak mérleg nélkül főzött Gregor József, például Falstaff kedvencét - Recepttel

Bors

Létrehozva: 2021.02.08.

Az operaénekes az otthoni főzéseknél az érzéseire, megérzéseire hagyatkozott és nagy rajongója volt a magyar konyhának.

Forrás: Zenei Ki Mit Főz?, 1983

Lehet szidni a 80-as évek konyhaművészetét – és sokan meg is teszik –, hogy túl zsíros volt, cukros és egészségtelen, de azért mégiscsak azok voltak az igazán jó kaják. Színész- és zenészóriásaink is tudták, ha jót akarnak enni, kiadósat kell főzni, és ezt meg is mu­tatták 1983-ban a Zeneműkiadó gondozásában megjelent Ki mit főz? – Muzsikus szakácskönyv című kötetben.

A szakácskönyv nemcsak re­mek recepteket tartalmaz, hanem igazi kordokumentum is: hiszen a könyvben jár egy-egy sztori a sztároktól a receptekhez.

Gregor József így mesélt konyhájáról a könyvben:

Először azt hittem, hogy szakácskönyvet írni a legkönnyebb dolog a világon, aztán, amikor sokadszor fogtam hozzá főzési ta­pasztalataim papírra vetéséhez, rájöttem, hogy ez sem az én műfajom. Mert egy rendes szakácskönyvi hagyományos recept így kezdődik: „Végy 13 és ½ deka ezt meg azt, 1 1/2 deciliter 43 fokos tejjel keverd 17 percig, majd tégy bele egy csapott evőkanál terpentint...” stb.

Na, ez ne­kem nem megy, nincs használható mérleg a házban, nincs folyadékhőmérő, sőt az óráink közül sem mindegyik pontos. Így aztán az itthoni főzéseknél az ösztöneimre, az ér­zéseimre (megérzéseimre!) hagyatkozom. Mérleg és pontos adagolás nélkül szeretek igazán a konyhában tevékenykedni. Mint az operaszínpadon, úgy a konyhában is az egyszerűt, a közérthetőt, a nem komplikáltat szeretem.

Falstaff kedvence

1. 1 kg felszeletelt sertéscombot jól kiklopfolunk, sózzuk, borsozzuk.

2. Hajában fé­lig főtt krumplit felszeletelünk karikára, majd hideg vajjal kikenünk egy nagy tűzálló tálat. A felszeletelt krumpli egy részével kibéleljük a tálat, az oldalát is (a főtt krumpli rátapad a hideg vajra).

3. Az előkészített hússzeletekkel betakarjuk a tűzálló alján lévő krumplit, majd a húst megszórjuk karikra vágott hagymával és apróra vágott sonkával, tarjával, esetleg füstölt szalonnával is.

4. Jól meglocsoljuk tejföllel, ízlés szerint sózzuk. A rétegeket addig rakjuk egymás fölé, míg a készlet tart. Fontos, hogy a tetejére krumpli kerüljön.

5. Erre tegyünk vajdarabokat, locsoljuk meg tejföllel, esetleg kevés zsemlemorzsával megszórhatjuk, majd forró sütőben kb. 1 óra hosszat süssük úgy, hogy a tűz­álló be van fedve, aztán fedő nélkül még kb. 20 percig.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek