Aktuális

Minden infó egy helyen: így kaphatják vissza a befizetett adót a gyermekes családok

Bors

Létrehozva: 2021.08.27.

Két kereső esetén a mostani intézkedés 1,6 millió forintos pluszt jelenthet családonként.

A kormány sikeres gazdaságpolitikájának és járványkezelésének köszönhetően a magyar gazdaság jobban teljesített a járvány alatt mint más országok. Az idei egész éves gazdasági növekedés meghaladhatja a 7, de kedvező esetben akár a 8 százalékot is.

Olyannyira, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a jövő év elejére azt ígérte: minden gyereket nevelő adózó visszakapja az idén befizetett személyi jövedelemadóját (szja) az átlagbér erejéig, amennyiben az idei gazdasági növekedés eléri az 5,5 százalékot. A családi adókedvezmény minden gyermeket nevelő családnak komoly segítség lehet.

Minden gyereket nevelő élhet vele

A soha nem látott intézkedésnek köszönhetően 1,1 millió gyerekes családban körülbelül 1,5 millió kereső kaphat adó-visszatérítést. Mindez 550-580 milliárd forintot jelenthet a költségvetésben. A visszatérítéssel minden gyereket nevelő élhet, vagyis, ha két kereső van a családban, akkor mindkettő visszakapja a befizetett adóját.

800 ezer forint szülőnként

A visszatérítés összegének felső határa az átlagjövedelem. Az éves átlagjövedelem szja-tartama 800 ezer forint, ez lehet a legnagyobb összeg, amit egy ember visszakaphat. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az átlagbér feletti jövedelműek ne élhetnének a támogatással, ők is az átlagbér erejéig kapják vissza a befizetett szja-t.
Ha valaki az átlagbér felett keres, feltételezzük, hogy például 1,5 millió forintot keres havonta, és ennek kiszámoljuk az adótartalmát, akkor ez több, mint 800 ezer forint, de ő ebben az esetben is csak legfeljebb 800 ezer forintot kaphat vissza – mondta Nagy Márton a miniszterelnök gazdaságpolitikai tanácsadója közvetlenül a bejelentés után a köztévének.

Egyre több pénzt kapnak a családok

A Fidesz-kormány egyik első intézkedése volt a családi adókedvezmény bevezetése, majd az elmúlt években folyamatosan bővült a gyermeket nevelő szülőknek járó adókedvezmények köre, összege. A kormány a sikeres gazdaságpolitikának köszönhetően egyre nagyobb összeget fordít a családokra. Ezt a lendületet még a koronavírus-járvány sem tudta megtörni. A jövő év eleji személyijövedelemadó-visszatérítés szorosan illeszkedik a 2010 óta folyamatosan bővülő családtámogatási rendszerbe.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek