Nemcsak a teniszpályán mozog otthonosan a háromszoros páros világbajnok teniszező, Babos Tímea, hanem a konyhában is. A soproni klasszis kedvenc receptjét osztotta meg a Bors olvasóival.
Forrás: Hatlaczki Balázs
A koronavírus-járvány miatt fakanálra cserélte a teniszütőt a háromszoros páros világbajnok Babos Tímea. A soproni sportolót gyerekkora óta érdekli a gasztronómia, édesanyjától, Zsuzsannától leste el a szakma csínját-bínját.
– Kisebb koromban mindig a konyhában kíváncsiskodtam, hogy anya épp mit süt-főz. Még a pultot sem értem fel, lábujjhegyen álltam és családi viccként emlegetjük, hogy a vádlim már ott elérte a mai formáját – mesélte a Borsnak Timi, aki szívesen kísérletezik a fogásokkal.
– Csak egy a fontos, hogy egészséges, teljes értékű ételeket főzzek magamnak.
A 26 éves, párosban háromszoros Grand Slam-győztes játékosnak éppen ezért esett a választása a marharaguval töltött sült padlizsánra és egy zabpelyhes édességre, mert
nemcsak finomak, kevés szénhidrátot tartalmaznak.
Sült padlizsán marharaguval töltve
Hozzávalók:
40 dkg padlizsán
40 dkg darált marhahús
2 ek olívaolaj
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
3 dl paradicsompüré
1–1,5 dl víz
1 dl tej
só, bors ízlés szerint
1 mk oregánó és kakukkfű
15 dkg reszelt sajt
A sütőt előmelegítem 220 fokra. A hagymát apróra vágva megdinsztelem 2 evőkanál olívaolajon. Amikor üveges, hozzáadom a húst és addig pirítom, amíg eltűnik a rózsaszínes színe. Ekkor én egy deci tejjel alacsony lángon főzöm tovább körülbelül öt percig, Ez segít megőrizni a hús puhaságát. Miután „elfőtt” a tej, teszem bele a paradicsomszószt és körülbelül 1 deci vizet, majd összerottyantom. Ezután jöhetnek a fűszerek és a fokhagyma. Takaréklángon főzöm a ragut egy- másfél órán keresztül, közben folyamatosan pótlom a folyadékot.
Amíg fő a ragum, elkészítem a padlizsánt: kettévágom, kicsit megvagdosom a vágott oldalakat és teflonban kevés olajjal elősütöm. Miután szépen megpirult, tűzálló tálba teszem, és rákanalazom a ragut, majd megszórom sajttal. 15-20 percig sütöm, petrezselyemmel, bazsalikomlevéllel tálalom.
Zabpelyhes-csokis cookie
Hozzávalók:
1 tojás
1,1 dl puha, sótlan vaj (kb. 120 g)
1,1 dl barnacukor
3/4 dl kristálycukor
1 ek vaníliakivonat
3,3 dl zabpehely
2 dl liszt
1 tk fahéj
1/2 tk szódabikarbóna
1 tk sütőpor
étcsoki, vagy dió, mazsola
A vajat habosra keverem a cukrokkal, vaníliával és a tojással. Miután szép habos lett, beleteszem a zabot, a lisztet, a fahéjat, a sütőport és a szódabikarbónát, valamint egy csipetnyi sót. Jól elkeverem, hogy darabos masszát kapjak. Ezután mehet bele az apróra vágott csoki, dió, mazsola, aki, amit szeret és újra jól összedolgozom. A masszából kanállal apró labdákat formázok és ami a legfontosabb, a hűtőszekrényben pihentetem minimum 3 órát. Ennek hiányában a massza szétfolyik, nem lesz könnyű állagú a cookie! Hűtés után sütőpapírra teszem és 220 fokos sütőben 8-9 percig sütöm. Úgy veszem ki, hogy még puha a közepe, ez pár perc alatt megszilárdul és tejjel isteni.