Celeb

Sztárok konyhája: Csokis sütikkel tömte unokáit II. Erzsébet - Recepttel

Bors

Létrehozva: 2021.02.05.

Ha alapvetően bármit megehetne, amit a szeme és szája megkíván, mit választana? És ha az év minden napján a világ összes alapanyaga közül választva főzhetne, mi kerülne a család asztalára? Amíg gondolkozik, elmondjuk, mi az, ami a Buckingham-palota hatalmas konyhájában rotyog, ha például a királynő enne valami finomat.

Forrás: AFP

Édesszájú királynő

II. Erzsébet híresen édesszájú, nem kell meglepődni, hogy a kedvenc étele is egy torta, méghozzá abból is a csokoládés. Az egykori királyi séf, Darren McGrady mesélte el, hogy a királynő fahéjjal és habcsókkal szereti falni ezt a valóban királyi desszertet.
Bármit is tettünk elé az étlapra, ő mindig ezt a csoki­krémes pitét választotta be az aktuális menübe – mondta McGrady, aki azt is elárulta: persze, a királynő sem csak tortát eszik, szereti még a sztéket is.

– Nagyon szereti a vadhúsokat, kedvence az őzfilé gombás whisky-mártással. Előételként pedig egy pástétomért rajong, aminek az alapja füstölt lazac, pisztráng és makréla. Különösen szereti azt is, ha azokból az alapanyagokból főztünk, amik a birtokon termettek.

Kísérletező herceg

Feleségével ellentétben Fülöp egyáltalán nem édesszájú, az ő kedvence a lazac coulibiac, vagyis a leveles tésztába töltött hal, zöldségekkel keverve. Viszont nagy rajongója a konyhaművészetnek, szereti a kísérletezést: ha a szakácsok új ételt találnak ki, nem csak megkóstolja, hanem mindig bekéri a teljes receptet is, elolvassa és tanulmányozza.

Károly a sajtokért rajong

A trónörökös nemcsak enni szeret, hanem megdolgozni is az ételért: azt kedveli ugyanis, ha kedvenc gombás rizottójába olyan gomba kerül, amit maga szedett a balmorali erdőkben. Kedvence az isteni vargánya, és vérbeli sajtrajongó is. Bármit hajlandó megenni, amiben sajt van.

Nagymamai örökség

Erzsébet igencsak elkényeztethette unokáit gyerekkorukban, ugyanis Harry kedvence is egy édesség. A nanaimo kókuszos alapon karamellás-pudingos és csokiöntetes desszert, igazán előkelő lehet. Meghan a palotában is az amerikai ízeket kereste: az ő kedvence az egzotikus gyümölcstál volt a sushi, saláta és grillezett halak mellett.

Vilmos nem ügyes, de próbálkozik

Ki gondolná, hogy még egy olyan jóképű hercegnek is, mint Vilmos volt fiatalon, szüksége van udvarlásra? Ám Vilmos elárulta, az ő szíve hölgyéért bizony meg kellett küzdenie, és mint bármelyik hétköznapi férfi, ő is azzal gazdálkodott, amivel a sármján kívül tudott, ez pedig a főzőtudománya, azon belül is a bolognaija volt, amit rendszeresen elkészít a hercegnének ma is. A család kedvence azonban mégsem ez.

Vilmos a kekszes csokoládétortára esküszik, ami talán nem véletlen, nagymamája, II. Erzsébet ugyanis mindig ezzel kedveskedett neki még gyerekkorában. Még Katalinnal való esküvőjükkor is felszolgálták. Ez a roppanós sütemény a királynő nagy kedvence is, ő a délutáni teához szereti fogyasztani.

Katalin pedig leginkább curryt falna, amikor csak lehetséges. A bájos György herceg az egyszerű mac and cheese-ért, vagyis a tejszínes krémes sajtos tésztáért rajong, és nővére, Sarolta hercegnő sem veti meg ezt a „gyerekek kedvence” ételt. Sőt anyukájuk egy interjújából az is kiderült, hogy nem restek segíteni sem a konyhában, csak hogy mielőbb elkészüljön a nyúlós finomság.

Sőt állítólag volt már olyan is, hogy a kicsik maguk főzték meg az ételt anyukájuknak és salátákat is szoktak összedobni, ugyanis szeretnek a konyhában dolgozni. Sarolta amúgy nagy rajongója az olajbogyónak is. Katalin egyébként még tavaly karácsonykor árulta el azt, hogy otthon azért inkább ő főz, de férje gyakran készít reggelit neki.

Királyi recept: Tejjel készül Vilmos bolognaija

1. Vilmos receptje alapján vajjal és olívaolajjal indul a bolognaialap, amin a herceg hagymát párol.

2. Ehhez ad apróra vágott sárgarépát és szárzellert, majd ha ezek is kissé megpuhultak, jöhet a sovány marha darált hús.

3. Ezt a herceg addig párolja, amíg már nem rózsaszín (de megpirulni sosem hagyja), majd felengedi kevés száraz fehérborral.

4. Ha az alkohol elpárolgott, szerecsendióval fűszerezi, és tejjel önti fel a húst, majd közepes lángon addig főzi, amíg a tej is elpárolog.

5. Ekkor paradicsompürét és paradicsomkonzervet ad az ételhez, és extra alacsony lángon három órán keresztül főzi a szószt.

6. Tálaláskor petrezselyemmel szórja meg a bolognait.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek