Szeszélyes évszakok miatt a legtöbben már humoristaként emlékeznek a 2008-ban elhunyt Antal Imrére, de azt is sokan tudják, hogy valójában zongoristaként kezdte a pályáját. Ám azt valószínűleg csak kevesen, hogy remek szakács volt, több receptjével 1983-ban bekerült a Zenei ki mit főz? című kiadványba.
Forrás: Fortepan / Urbán Tamás
A Zenei ki mit főz? a kor egyik legszínesebb és legérdekesebb gasztronómiai kötete volt.Imre annak ellenére elvállalta, hogy megosztja a legjobb receptjeit, hogy utálta a művész-szakácsokat. De hogy mit is jelent ez, mondja el ő maga:
Őszintén be kell vallanom, hogy amióta újra divatba jöttek a fűszerek, közkinccsé vált a cserépedény (römertopf), a grill- és infrasütő, egyre nehezebb egészen eredetien egyéni recepteket kitalálni. Nehezíti ezt még egyre gazdagodó szakácskönyvkiadásunk. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy mind több közöttünk a szakácsművész, vagy stílusosabban: a művész-szakács. Persze blődlizni lehet! Íme: tejszínhabos fasírozott, vaníliás csirkefőzelék, mákos görögdinnye… De komolyra fordítva a szót, itt van néhány egyszerűbb recept.
Erre a levesre mondtam még kisgyerekkoromban, hogy olyan finom, mint a mennyei manna. Rajta is maradt: „mannaleves”.
Hozzávalók: 20 dkg sárgarépa * 10 dkg gyökér * 10 dkg zellergumó * ½ kk pirospaprika * pár szem köménymag * 1 zöldpaprika * 1 dl tejföl * ek zsír * 10 dkg tarhonya * 1 közepes fej vöröshagyma
Elkészítés: Az apróra vágott hagymát mogyorónyi zsírban aranysárgára pirítom. Felaprítok sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, zöldpaprikát. A zsírba dobom, és pár szem köménymagot, pirospaprikát hintek rá. Felöntöm kétliternyi vízzel, amikor is sistergő hangot ad. Innen a neve: „suhantott” leves. Sózom, s amíg lassan fő, tarhonyát zsírban megpirítok. A levesbe öntöm, és a zöldséggel együtt puhára főzöm. Tálaláskor tejfölt keverek bele.
(Régen a summások a következőképpen főzték: 10–15 dkg füstölt szalonnát kis kockára vágva sárgára pirítottak. Egy késhegynyi pirospaprikát tettek rá, feleresztették vízzel, gyengén sózták. Pár kanál tarhonyát puhára főztek benne, és tálaláskor 3-4 kanál tejföllel ízesítették.)