Celeb

Sztárok konyhája: Megyeri Csilla: Harminckétszer kell forgatni a slambucot - Recepttel

Bors

Létrehozva: 2021.02.09.

Egészen különleges az, ha egy gasztronómiai mellékletbe olyasvalaki receptje kerül, aki valójában nem is igazán szokott főzni. Megyeri Csilla épp ilyen kezdő szakács.

Forrás: Saját

Egészen különleges az, ha egy gasztronómiai mellékletbe olyasvalaki receptje kerül, aki valójában nem is igazán szokott főzni. Pedig bizony van létjogosultsága az ő receptjeiknek is, hiszen sokan vannak így, és valljuk be, olyanok is, akik ugyan szeretnének, de nem tudnak megfelelően bánni a fakanállal. Megyeri Csilla saját maga is azt mondja, nem egy nagy konyhatündér.

Az alapokat jól tudja

Az alapok benne vannak a kezében, a húslevessel, paprikás csirkével és a panírozással elboldogul, receptből isteni sütiket süt, de nem szerzett még akkora gyakorlatot, hogy rutinosnak mondhassa magát.

– Fiatalabb koromban a tanulás volt a fontos, nem a konyhai alapismeretek, anyu pedig mindent elém rakott. A vőlegényem, Zsolti éttermet vezet, őt sem zavarja, hogy nem főzök túl gyakran. Vagy hoz haza kész ételt az étteremből, vagy napközben már megebédel ott – kezdte Csilla, aki igazi 21. századi nőnek vallja magát: rohanós életet él egy rohanós világban, amibe csak ritkán fér bele a főzés.

időpocsékolásnak tartja a főzést

– Tudom, hogy sokakat éppen ez kapcsol ki, én kész időpocsékolásnak tartom, hogy ott a konyhában álljak órákig, hogy utána tíz perc alatt el­fogyjon az étel, aztán jöjjön a mosogatás – vallja Csilla, aki azért egy­valamit már biztonsággal főz meg akár csukott szemmel is, ez pedig a hagyományos hajdúsági slambuc.

– Debrecenben születtem, büszke vagyok rá, hogy vidéki lány vagyok, és büszke vagyok apukám slambucára is! Ez egy tájjellegű étel, bográcsban készül, a Hortobágyon paprika nélkül, mifelénk paprikával, és sokan keverik össze a krumplis tésztával. Gyerekkoromban sokat főztünk a kertben, nem csak a környéken, a családunkban is tradíció a slambuc. Hagyományosan a férfiak főzik, és apukám szerint harminckétszer kell forgatni, mert a magyar kártya is 32 lapos. Paraszti étel, addig főtt meg talán, míg egy partit lejátszottak– magyarázza Csilla.

Bográcsos egytálétel a slambuc

1. Apróra vágott füstölt szalonnán hagymát pirítunk, a tűzről levéve Csilláék csípős pirospaprikát tesznek bele.

2. A bográcsba tördelt lebbencstésztát kötelező megpirítani, ez különbözteti meg a krumplis tésztától, majd jöhet bele a nagyobb kockákra vágott krumpli, paradicsom és annyi víz, ami ellepi.

3. A harminckét keverés után pillanatok alatt elkészül.

TIPP: Kolbásszal is gazdagítható, de éppenséggel paradicsommal és paprikával is elkészíthető. A slambuc legősibb verziója pusz- tán szalonnából, krumpliból és tésztából áll, a lényeg pedig a forgatva pirítás

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek