Tört burgonya, füstölt hús és parmezán is kerül ebbe a mennyei reggelibe.
Forrás: MTI
Színész- és zenészóriásaink is tudták, ha jót akarnak enni, kiadósat kell főzni, és ezt meg is mutatták 1983-ban a Zeneműkiadó gondozásában megjelent Ki mit főz? – Muzsikus szakácskönyv című kötetben. A szakácskönyv nemcsak remek recepteket tartalmaz, hanem igazi kordokumentum is: hiszen a könyvben jár egy-egy sztori a sztároktól a receptekhez. Gregor József operaénekesről példéul kiderült, hogy csak mérleg nélkül főzött, Koós János pedig egy isteni tárkonyos bárányleves receptjét osztotta meg az olvasókkal.
Ebben a kiadványban találtuk meg Zalatnay Cini egy receptjét is, amit az énekesnő előételnek kínált: ez a sonkás tekercs.
Hozzávalók: 6 tojás * 5 dk vaj * 4 ek liszt * 30 dkg főtt, áttört burgonya * só * 2,5 dl tej * 1 dl tejföl
A töltelékhez: 25 dkg darált sonka vagy füstölt hús * 30 dkg hagymás zsíron lepirított sertésvelő vagy 20 dkg parmezán sajt
Elkészítés: Összekeverjük a tojássárgákat, a puhított vajat, lisztet, főtt, áttört burgonyát, sót és a tejet, végül hozzáadjuk a tojások felvert habját. Kizsírozott, lisztezett tepsibe öntjük, közepes tűzön megsütjük. Még melegen megtöltjük darált sonkával, hússal vagy velővel és felcsavarjuk. Hús helyett megszórhatjuk reszelt parmezánnal, s a tetejére kevés tejfölt öntünk. A tepsibe visszatéve még pár percig megelítjük, majd ujjnyi vastagra szeletelve tálaljuk.