Gyász

Szomorú hírt kaptunk: meghalt a népszerű énekes

Címkék
gyász

LA

Létrehozva: 2023.05.02.

Családja jelentette be a tragédia hírét.

Hétfő este 84 éves korában elhunyt Gordon Lightfoot kanadai énekes-dalszerző. A szomorú hírt a családja jelentette be.

gyász, gyertya
Fotó: Pexels

Úgy tudni, Lightfoot egy torontói kórházban halt meg. Művészek tucatjai foglalkoztak Lightfoot munkáival, köztük Elvis Presley, Barbra Streisand, Harry Belafonte, Johnny Cash, Anne Murray, Jane's Addiction és Sarah McLachlan. Dalainak többsége mélyen önéletrajzi ihletésű. Az 1975-ös The Wreck of the Edmund Fitzgerald című dala a Nagy-tavak ércszállító teherhajójának pusztulását örökítette meg, az 1966-os Canadian Railroad Trilogy pedig a vasútépítést ábrázolta.

 

Egyszerűen arról írom a dalokat, hogy hol vagyok és honnan jöttem. Fogom a helyzeteket, majd verseket írok róluk

 

– mondta egy régi interjújában az énekes.

Lightfoot egy egyházi kórusban kezdett énekelni, és arról álmodott, hogy jazz-zenész lesz. 13 évesen megnyerte a torontói Massey Hallban megrendezett Kiwanis zenei fesztivál tehetségkutató versenyét. 1956-ban kezdett el dalszerzéssel foglalkozni. 18 évesen az Egyesült Államokba indult, ahol egy évig zenét tanult, de hamarosan visszatért Kanadába. Megfogadta, hogy Torontóba költözik, hogy zenei ambícióit követhesse, és minden elérhető munkát elvállalt, köztük egy banki állást is - írja a theguardian.com.

Lightfoot népszerűsége az 1970-es évek közepén érte el a csúcspontját, amikor a Sundown című kislemeze és albuma is a Billboard-listák élére került.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek