Uralkodás

Nagy titok derült ki II. Erzsébetről, eddig tudták sikeresen elhallgatni

B. V.

Létrehozva: 2024.05.28.

A brit monarchia fejének mindig volt valakije, aki segítette őt. Egy közülük azonban mindenki felé emelkedik.

II. Erzsébet kérdés nélkül országának és uralkodói teendőinek szentelte az életét. Több mint 70 évig ült a trónon, ami a brit monarchia történelmében a leghosszabb uralkodási peridóus. Ám Katalin hercegné szerint egy valaki nélkül ezt nem tudta volna úgy végigvinni Erzsébet királynő mint, ahogy azt tette. Ez a személy pedig Fülöp herceg, a férje, akivel 74 évig voltak házasok.

Queen Elizabeth II at the opening of the Elizabeth line
II. Erzsébet támasza és ereje Fülöp herceg volt. Fotó: Northfoto

Vilmost és engem állandóan ledöbbentett a királynő kötelességérzete és odaadása a trón iránt. Viszont szerintem ez nagyon, nagyon magányos és szomorú lett volna, ha nincs mellette támogató férje, főleg zárt ajtók mögött. 

- nyilatkozta Katalin a Mi királynénk című filmben, ami II. Erzsébet 90. születésnapjára készült 2016-ban. 

Márpedig ebben a támogatásban nem volt hiány, Fülöp állandóan ott volt a felesége számára. Ő ismerte egyedül igazán II. Erzsébetet. Erről korábban egy brit miniszter így vélekedett:

Fülöp herceg az egyetlen férfi a világon, aki úgy kezeli a királynőt, mint egy egyszerű embert. És erre igazából egyedül csak ő képes.

Vilmos herceg így beszélt nagyszüleik házasságáról:

(Fülöp) Mindig megnevetteti, mivel néhány dolog, amit mond vagy csinál, ahogy nézi az életet az kissé különböző ahhoz képest, ahogy ő teszi (Erzsébet). Együtt tehát tökéletes párt alkotnak. 

Az egykori királynő pedig így mesélt kapcsolatuk fontosságáról az aranylakodalmuk során 1997-ben:

Ő egész egyszerűen az én erőm és váram az elmúlt évek során. Én, a családunk, ez az ország és még sok másik is nagy tisztelettel kell adózzon felé. 

Fülöp és Erzsébet a herceg unokatestvérének az esküvőjén találkozott. Nyilvánosan először 1939-ben jelentek meg egymás oldalán, habár Erzsébet ekkor csak 13 éves volt. Kapcsolatuk gyorsan fejlődött, Fülöp 1947 júliusában kérte meg a kezét, majd még ugyanabban az évben, novemberben egybe is keltek. Első gyermekük, Károly király egy évvel később, 1948 novemberében látott napvilágot, míg második csemetéjük, Anna hercegnő 1950-ben született - írja a Mirror.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek