Drámai vallomás

Pásztor Erzsi: Borzalmas megaláztatásnak voltam kitéve

Magyar Adrián

Létrehozva: 2024.05.16.

Szinte nincs olyan ember, akinek ne lenne pozitív gondolata a színésznőről. Azonban Pásztor Erzsi mosolya mögött gyakran bánat, traumák és könnyek lakoztak, amikről nem szívesen beszélt idáig.

Minden kezdet nehéz, ez a mondás pedig Pásztor Erzsi karrierjére meglepően igaz. A hot! magazinnak sosem hallott titkokat mesélt el.

hot feltöltés pásztor erzsi szl
Pásztor Erzsi a fájdalmairól mesélt (Fotó: Szabolcs László / hot! magazin)

hot!: Egy korábbi interjúnkban elmondta, hogy negatív lett a mammográfiája. Hogy szolgál most az egészsége?

Pásztor Erzsi: Nem vagyok túl jól. Isiászom van, ami egy idegfájdalom a lábamban. Szerencsére van egy csodálatos doktorom, akihez fájdalomambulanciára járok, és a gerincemet szurkálja, ami sokat segít.

hot!: Nem titkolja, hogy ön szerint nagyon fontos manapság a humor. Mennyire lengte körül az életét a nevetés?

Pásztor Erzsi: Már a pályám kezdetén tudtam, hogy a humor és az önirónia nélkül ezt a szakmát lehetetlen végezni. Keserűségek és megaláztatások értek, a humor volt az egyetlen, ami átsegített ezeken. Úgy jöttem rá erre, hogy a Turay Ida Színházban évekkel ezelőtt mutattuk be a Veri az ördög című estet, ahol magamról beszélek. Konkrétan a legfájdalmasabb és legkeserűbb emlékeimet mondom el benne, és a nézők végignevetik az egészet, mert ez így csapódik le utólag. 

hot feltöltés pásztor erzsi szl
A humor mindig segítette őt (Fotó: Szabolcs László / hot! magazin)

Pásztor Erzsi többször is abba akarta hagyni a pályát

hot!: Idén lesz hatvanöt éve, hogy a világot jelentő deszkák jelentik az otthonát. Az ember azt gondolná, hogy ennyi év tapasztalásából bőven tudna mesélni.

Pásztor Erzsi: 1959-ben végeztem a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Ha belegondolok abba a tipródásba, amikor kezdtem a pályát... Ügyetlen voltam, és majdnem megbolondultam. Rengeteget sírtam akkoriban, és többször is abba akartam hagyni a pályát. Ez a teher úgy ment le rólam, hogy észre sem vettem.

Emlékszem, hogy borzalmas keserűségnek, megaláztatásnak voltam kitéve.

hot!: Azért történt mindez, mert pályakezdő volt?

Pásztor Erzsi: Nem azért, hanem mert csetlettem-botlottam. Nem szakmailag gúnyoltak ki, hanem úgy beszélt velem az igazgató, ami nem tűrt nyomdafestéket. Aztán a legjobb viszonyban lettünk Berényi Gáborral – mindig akkor nyúlt utánam, amikor a legrosszabb helyzetben voltam –, csak akkor éppen kiszaladt a száján valami. A szolnoki színháznál voltunk szerződve a férjemmel, és egy öregasszonyt játszottam. Berényi volt a rendező, és az anyósa jött velem szemben a folyosón, és mondta, hogy milyen öreg vagyok, nekem nem is kell maszkot csinálni. Hazamentem, és kiszakadt a szívem. Soha nem felejtem el: egy színészszobában laktunk, raktam a szenet a vaskályhába, és közben meséltem a férjemnek. Lerogytam, a férjem felállt, és rakta tovább, közben pedig mondta, hogy „Édesem, ez is csak egy rohadt anya!” Úgy rám jött a röhögés, hogy azt éreztem, összerogyok.

hot feltöltés pásztor erzsi szl
Az unokája mindenért kárpótolta (Fotó: Szabolcs László / hot! magazin)

„Az unokám meglátogatott két hétre, és csak azért jött, hogy faggasson engem a nagyapjáról”

hot!: Azért reméljük, örömökből is jutott elég.

Pásztor Erzsi: A legnagyobb örömöm az volt, amikor a lányom harminchárom év kintlét után visszatért Olaszországból. Amikor hazajött, rettenetesen idegenkedett attól, hogy felismernek az utcán. Nem bírta, hogy megállítanak, fotót kérnek. Akkor elmagyaráztam neki, hogy „He­ni­ke, neked nincs szégyellnivalód velem!” Két évvel ezelőtt a születésnapomon Balogh Erika és Tóth Enikő meghívtak egy ebédre a lányommal együtt. Előtte vissza kellett vinnem kicserélni egy cipőt. Megálltunk a körúton, kiszálltunk, és jött egy négytagú család, messziről kiabálva, hogy „Művésznő, Isten éltesse!” A lányom pedig megállt, odament, és megkérdezte, hogy szeretnének-e egy képet a mamival. Életem legboldogabb pillanata volt, amikor végre megértette, hogy ez nem egy bohóckodás.

hot!: Ez a kapcsolatukat is befolyásolta?

Pásztor Erzsi: Igen. Nem volt jó a kapcsolatunk, mert a lányom nagyon korán kikerült az itthoni életemből. Mentem ugyan minden évben Olaszországba, de aztán jött egy időszak, amikor az unokám, Juli hároméves lett, és ő jött hozzám. Az unokám kárpótolt engem a világon mindenért, mert kívülről fújta a szerepeimet. Úgy beletápláltam, hogy nincs az a vér szerinti gyermek, aki így tud azonosulni, mint az én unokám.

hot!: Milyen gyakran tudnak találkozni?

Pásztor Erzsi: Huszonegy évesen meglátogatott két hétre, és csak azért jött, hogy faggasson engem a nagyapjáról. Mindig az volt a szokása, hogy amikor elment, elrejtett nekem egy üzenetet. Itt hagyott nekem egy levelet, amire az volt írva, hogy „Miminek, csak azért, hogy megőrizzük a régi szokásokat”. Miminek hívott engem. Elolvastam a levelet – hát olyan szépet még életemben nem olvastam! 

Bevallotta, hogy tudja, milyen nehéz volt nekem ez a visszaemlékezés, hiszen sokat sírtam közben. 

Szerette volna tudni, hogy ha ő olasz, mégis mitől nagyobb benne a magyar rész, mitől érzi jobban magát itthon. Emellett hálásan megköszönte a gondoskodást, amit tőlem kapott és azt, hogy mennyire megszerettettem vele az irodalmat. 

hot!: Ritka az ilyen, hogy ekkora távolságban is ilyen jó viszonyban vannak.

Pásztor Erzsi: Tavaly nyáron szerezte meg a diplomáját egy kinti nyelvi egyetemen, azóta pedig az egyik legelegánsabb szállodában dolgozik Bel­lag­gió­ban. Elképesztő nagy öröm és boldogság, hogy ezt megérhettem! Azért legyünk őszinték: nyolcvannyolc leszek ősszel, az nem kis kor. Még játszhatok – az a legnagyobb dolog, ami létezik számomra. Olykor a nevek már nem jutnak eszembe, de ez, hogy esténként a színpadon vagyok, hatalmas öröm. Ha pedig nem játszom, örülök, hogy szabad vagyok. Ha erre tudtam volna rábeszélni mindenkit, aki a körömben megfordult, akkor sokaknak könnyebb lenne az életük.

hot feltöltés pásztor erzsi szl
A mai napig aktívan játszik (Fotó: Szabolcs László / hot! magazin)

„Szeretném, ha elvinnék ezt a mosolyt, és továbbadnák a környezetüknek”

hot!: Honnan ered ez a hivatás iránti szeretet?

Pásztor Erzsi: Nálam ez nem különlegesség, hanem adottság. Ilyen volt a neveltetésem, amit anyukám oltott belém, és ezt próbáltam én is a gyerekembe. Most pedig tapasztalom, hogy bizony milyen sokat jelent az, hogy a lányom mindenhol feltalálja magát, és mindenkivel megtalálja a közös hangot. 

hot!: Ez az ön szakmájában kiemelkedően fontos.

Pásztor Erzsi: Mostanában szoktam is az emberekhez beszélni, amikor annyira tapsolnak az előadás végén. Állnak és mosolyognak, senki sem siet vagy rohan sehová. Egyszer csak magától jött a dolog, hogy úgy köszöntem el tőlük, hogy szeretném, ha elvinnék ezt a mosolyt, és továbbadnák a környezetüknek. Mert ebben a vérzivataros világban erre van a legnagyobb szüksége mindenkinek. Amint befejeztem, még erősebben rázendítettek a tapsra. Nekem ez jelenti az életet.

További érdekes sztártörténeteket olvashat a friss hot! magazinban (Fotó:  hot! magazin)

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek