betegség

Ezek a sztárok küzdenek ezzel a sokakat érintő betegséggel

Létrehozva: 2024.06.08.

A rosacea egy gyulladásos bőrbetegség, amely kipirosodást okoz az arcon, az orron és a homlokon. Bár a smink eltakarja, sok sztárt is érint a betegség, amely pusztulákat, pattanásos bőrt és száraz bőrfoltokat eredményezhet.

A rosacea a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható betegség. Rengeteg ember küzd vele, köztük gyönyörű sztárok is, akiknek hiába van megszámlálhatatlanul sok pénzük a kezelésekre, végleges megoldást nekik sem kínál a tudomány. A Life.hu összegyűjtötte őket. 

MET Gala Brie Larson rozacea sztár
A rosacea a sztárokat is érinti, köztük Brie Larsont is
Forrás: AFP/AFP or licensors

A rosacea sokkal több nőt érint, mint férfit, és előfordulása jellemzőbb a világos bőrű, szőke vagy vörös hajú embereknél. Feltételezett okai között örökletes tényezők, gyomor-bél rendszeri betegségek, vérnyomás-ingadozás is szerepel, nőknél klimax idején a petefészek hormontermelésének egyenetlenségei, de élelmiszerek is kiválthatják a gyulladással járó bőrbetegség tüneteit, melyek között szerepel az alkohol, a kávé, valamint az erős fűszerek és a forró ételek is.

A rosacea kezelésére nincs egy mindenkinél eredményt hozó véglegesen megoldás, általában szükség van gyógyszeres kezelésre is, kombinálva a szigorú bőrápolási rutinnal, amely illat- és bizonyos összetevőktől mentes, extra érzékeny bőrre kifejlesztett termékekkel történik. A pusztulákkal, pattanásos bőrrel és száraz bőrfoltokkal jelentkező rosaceás arc folyamatos odafigyelést és gondoskodást igényel. 

Több olyan sztárt is érint a betegség, akinek fotóit látva nem is gondolnád, hogy problémás a bőre

Bár leginkább a hölgyeket érinti a probléma, a cikk végén mutatunk egy igazán népszerű férfit is, aki szintén küzd a rosaceával, igaz az utóbbi időkben más okból kerül be nap mint nap a hírekbe. 

Sofia Vergara

"Griselda" Miami Premiere - Arrivals
Ki hinné, hogy a gyönyörű Sofia Vergara is rosaceával küzd
Forrás: Getty Images via AFP/2024 Getty Images

A kolumbiai származású színésznő több mint egy évtizede szenved a rosaceától. Sofia bevallotta, hogy sok kedvenc szépség- és kozmetikai termékét le kellett cserélnie érzékeny bőrre fejlesztett termékekre. Kerülnie kell az erős hidratálókrémeket és az arcolajokat is, és óvnia kell az arcát a nap sugaraitól, ezért a fényvédőt soha ki nem hagyja. Emellett minimálisra csökkentette az alkoholfogyasztását is.

Cynthia Nixon

90th Annual Drama League Awards
A Szex és New York sztárja többször adott már tanácsot a rosacea kezelésére
Forrás: Getty Images via AFP/2024 Getty Images

Cynthia Nixon a Szex és New York Mirandája évekig szenvedett vörös, gyulladt bőre miatt, mielőtt rosaceát diagnosztizáltak nála. Több helyen elmondta, hogy gyógyszereket szedett és gyengéd, rosaceás betegeknek kifejlesztett bőrápolót használ, hogy kezelje a betegségét, valamint megelőzze az állapotromlást. Sokat beszél a nála a rosacea tüneteit kiváltó okokról is, amelyek közé tartozik a testmozgás miatti izzadás, a vörösbor és a fűszeres ételek fogyasztása. Nixon a Nemzeti Rosacea Társaság szóvivője.

 

Lisa Faulkner

The Ideal Home Show At Christmas
Lisa Faulkner gyűlölte az arcát
Forrás: NurPhoto via AFP/Justin Ng/Photoshot/NurPhoto

A brit színésznő és mesterszakács a húszas évei közepén kapta meg a rosacea diagnózisát, miután minden előzmény nélkül megjelentek az arcán a betegség tünetei. Bevallotta, hogy gyűlölte a foltokban kipirosodott arcát, ezért szteroidokhoz nyúlt, de nem segített rajta. Arról is beszélt, hogy a rosacea miatti bizonytalansága eredményeképpen smink nélkül szinte soha nem hagyja el az otthonát, bár ahogy idősödik, egyre jobban megbékél bőrbetegségével, és lassan megtanulja elfogadni és kezelni azt.

Brie Larson

The 2024 Met Gala Celebrating "Sleeping Beauties: Reawakening Fashion" - Arrivals

Forrás: Getty Images via AFP/2024 Getty Images

A Marvel kapitányt is alakító színésznőnél a stressz és az idegesség váltja ki a tüneteket. Ezzel kapcsolatban egy alkalommal az Instagramon is viccelődött: a posztjához azt írta, hogy az Oprah Winfreyvel kulisszák mögött folytatott interakciója miatt fellángolt a rosaceája.

És akkor jöjjön a férfi, aki szintén küzd a bőrbetegséggel.

Vilmos herceg

Célébrations du 80e anniversaire du débarquement des troupes alliées en Normandie: cérémonie britannique
Vilmos herceg édesanyjátül, Diana hercegnétől örökölhette a rosaceát
Forrás: AFP

A brit trónörökös az utóbbi időben leginkább felesége, Katalin hercegné daganatos betegsége miatt kerül a címoldalakra. Vilmos herceg azonban a rosacea örökletes verziójával küzd: édesanyja, Diana hercegnő is szenvedett a gyulladásos bőrbetegségtől.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek