Örökség

"Az emléke többet érdemel" - Lassan az enyészetté válik Benkő Dániel százmilliós budai villája - Fotó

Buster

Létrehozva: 2024.07.18.

Módosítva: 2024.07.19.

Idén lesz öt éve, hogy a világhírű, extrém lantművész elhunyt. A fura, de százmilliókat érő budai „villája” azóta elhagyatottan áll. Mára gyakorlatilag a természet uralja az egykor zenétől, nevetéstől hangos ingatlant.

A Budai hegyek egyik legfrekventáltabb és legszebb részén álló házat annak idején bárki megközelíthette, hiszen a tulajdonosa, Benkő Dániel mindig és mindenkit szívesen látott a finoman szólva is furcsa, inkább tákolmánynak, mintsem villának tűnő otthonában. Az ingatlan elkerítésével sem bajlódott, így tényleg az ajtajáig lehetett sétálni és meg lehetett csodálni Kádár János egykori Mercedesét, amit a világszerte ismert művész birtokolt. A Benkő villa azóta alaposan megváltozott. A Bors egyik olvasója bejutott a mostanra lezárt és kamerákkal védett telekre, ami finoman szólva elhanyagolt, de leginkább szomorú hatást kelt. A ház ajtaját és ablakait is rácsokkal védik az az örökösök, vagyis Benkő Dániel két lánya, akik a jelek szerint nem sokat foglalkoznak édesapjuk hagyatékával, vagyis legfőképp a házzal, amire a művész hihetetlenül büszke volt.

Benkő Dániel
Benkő Dániel igazi polihisztor volt, aki a házát is maga csinosítgatta (Fotó: Vadnai Szabolcs)

Egy idős hölgy is rákerült a tulajdoni lapra

Miután megkaptuk a videót, nemcsak ellátogattunk a környékre, de megnéztük az ingatlan tulajdoni lapját is, melyen feltűnt, hogy a ház mára négy önálló ingatlanra van osztva. Az alsó és a felső szinteken két-két lakás van bejegyezve. Az alsó szinten két, nagyjából egyforma lakás kapott helyet, melyeket a zenész lányai Dalma és Vivienne örököltek. Ugyanakkor a felső szinten már érdekesebb a helyzet. Oda ugyanis egy 85 éves hölgy lett bejegyezve, aki holtig tartó haszonélvezettel bír az emeleti ingatlanok felett.

Benkő Dániel
Igencsak el van hanyagolva Benkő Dániel egykori otthona (Fotó: Olvasói fotó)

Benkő Dániel emléke többet érdemel...”

A Bors munkatársa szóba elegyedett egy környékbeli lakossal, aki elmondta, hogy soha nem tapasztal mozgást a házban és a telken sem. – Pont itt lakom a telek feletti társasházban és a teraszom éppen a kertre és a fura házra néz. Azt kell mondjam, nem éppen szívderítő látvány. 

Mélyen elszomorít, hogy senki nem tartja rendben a kis birtokot, amit lassan felemészt az enyészet.

Fura kis figura volt ez a Benkő Dániel, de mégis csak egy világszerte ismert és elismert művészről beszélünk, akinek az emléke többet érdemel annál, mint hogy így merüljön feledésbe. Ott még a madár sem jár, nem hogy az örökösei. Idejét sem tudom, mikor láttam ott bármilyen mozgást. Szerintem még Dániel holmijai is ott vannak, leszámítva az értékes hangszergyűjteményét, mert azt persze elvitték – fakadt ki az ingatlan közvetlen szomszédságában élő hölgy.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek