Film

A remény rabjai 30 éves: Te tudtad, miért tartják minden idők legjobb filmjének?

Bors

Létrehozva: 2024.09.23. 20:11

Módosítva: 2024.09.23. 20:12

Stephen King baráti áron adta el a megfilmesítési jogait, és még az érte kapott csekk története is különlegesen alakult. Morgan Freemannek egy vörös hajú írt kellett eljátszania benne, és Tom Hanks visszamondta a főszerepet. A mozipénztáraknál megbukott, mégis óriási siker lett A remény rabjai, amit épp 30 éve mutattak be a moziban.

1. A remény rabjai Stephen King egyik kisregényéből készült, ami az eredetiben a Rita Hayworth and the Shawshank Redemption címet viselte. A híres amerikai író 1982-ben jelentetett meg egy négy kisregényt/novellát tartalmazó kötetet Different Seasons címmel, aminek történetei kivételesen nem a korábban a védjegyét jelentő horror műfajában íródtak. 

a remény rabjai, morgen freeman, tim Robbins
A remény rabjait eleinte Tom Hanks-szel és Morgan Freemannel képzelték el, de végül Tim Robbinsé lett a főszerep - Fotó: Itv

2. A kötet magyarul A remény rabjai címmel jelent meg, először 1998-ban, már a filmadaptáció sikere után. A négy kisregény közül nem csak A remény rabjaiból készült mozis feldolgozás, de az Állj ki mellettem!-ből és A jó tanulóból is (Állj mellém! és Az eminens címekkel). Egyedül a Légzőgyakorlat című írás vár még mozis változatra.

A remény rabjai rendezője ragaszkodott Freemanhez

3.  Stephen King mindössze 5000 dollárért adta el a műve megfilmesítési jogait Frank Darabontnak a barátságuk miatt. A kész film pedig olyannyira elnyerte a tetszését, hogy máig ez a kedvenc adaptációja bármelyik művéből. Az 5000 dolláros csekket sem váltotta be sosem, hanem bekeretezve visszaadta Darabontnak azzal a felirattal, hogy „Ha valaha óvadékra lenne szükséged”.

4. Frank Darabont forgatókönyvet írt King művéből, ami annyira tetszett az akkor már rutinos King-adaptálónak számító Rob Reiner rendezőnek (Állj mellém!, Tortúra), hogy 2,5 millió dollárt ajánlott érte, ha ő ülhet a filmváltozat direktori székébe. Az ekkor még a mozis ligában rutintalannak számító Darabont végül ellenállt a kísértésnek, és maga rendezte meg a filmet.

5. A könyvváltozatban a Red nevű fegyenc egy vörös hajú, ír fickó. Frank Darabont viszont ragaszkodott hozzá, hogy Morgan Freeman játssza el, mert annyira illett hozzá a személyisége. A Red nevet viszont megtartották, sőt egy poént is elsütöttek vele kapcsolatban, miszerint Morgan Freeman karaktere biztos azért kapta ezt a becenevet, mert ír.

6. Morgan Freeman annyira élvezte Red eljátszását és annyira tetszett neki a kész film, hogy máig ez a kedvence a saját alakításai közül. A karrierjében is mérföldkövet jelentett A remény rabjai, mivel a filmben ő a narrátor is, és azóta rendszeresen kérik fel ilyen feladatokra.

A remény rabjai szereplői: Morgan Freeman, Tim Robbins

7. A főhős Andy Dufresne szerepét az eredeti tervek szerint Tom Hanks játszotta volna, de ő kénytelen volt visszamondani a munkát a Forrest Gump forgatása miatt. Frank Darabont következő King-adaptációjában viszont már ő lett a főszereplő, a Halálsoron emberséges börtönőrét alakítva.

8. A főszerepet így Tim Robbins játszhatta el, aki nagyon komolyan vette a felkészülést. A forgatás előtt néhány napra bezáratta magát egy igazi börtönbe is, hogy át tudja érezni, mivel jár ez lelkileg.

9. A forgatás nagy része az Ohio állambeli Mansfield városában, egy használaton kívüli börtönben zajlott. A belsőben játszódó jelenetek közül sokat azonban filmstúdióban vettek fel, mert olcsóbb volt megépíteni díszletben egy-egy helyiség belső terét, mint a lerobbant börtönépületben használhatóvá tenni.

a remény rabjai, morgen freeman, tim Robbins
A remény rabjai fellendítette Mansfield környékét - Fotó: Itv

10. A kisváros Mansfield lakói közül sokan jelentkeztek a filmbe statisztának, csak épp nem lehetett számítani rájuk minden napon a civil munkájuk miatt. A filmbeli fegyencek nagy részét végül egy közeli rehabilitációs intézetből toborozták, és közülük sokan valóban töltöttek korábban időt börtönben.

11. A film sikere fellendítette Mansfield és a környékbeli forgatási helyszínek idegenforgalmát. Az egykori börtön ma is látogatható turistacélpont.

12. A filmben két alkalommal is láthatjuk a rendező kezét, méghozzá közeli képeken. Mindkét alkalommal a főszereplő Tim Robbins kezeit helyettesítette a sajátjával Frank Darabont: először a film elején a pisztolytöltés jelenetében, később pedig a börtöncella falára a nevét karcolva. Ezeket a snitteket pótforgatáson vették fel, és egyszerűbb volt így megoldani a dolgot.

13. A remény rabjait először Mansfield városában vetítették le a közreműködő helyieknek, majd 1994. szeptember 10-én a torontói filmfesztiválon tartották a hivatalos díszbemutatóját. Az amerikai mozik műsorára 1994. szeptember 23-án került. A magyar nézők először 1995. május 26-án láthatták.

Moziban megbukott a remény rabjai

14. A mozipénztáraknál alaposan megbukott a film a maga idejében, még a gyártási költségeit sem hozta vissza. Hét Oscar-díjra jelölték ugyan, de egy kategóriában sem tudott győzni. Utána viszont a házimozis forgalmazásban óriási siker lett, a videokazettáit rongyosra nézték világszerte, és óriási közönségkedvenc vált belőle.

15. A világ legnagyobb, mérvadó mozis adatbázisa és filmes oldala, az IMDb listáján A remény rabjai rendelkezik a legmagasabb pontszámmal minden idők összes mozifilmje között. Több millió néző szavazatai alapján 10-ből 9.3 pontos osztályzattal bír, miközben már egy 8-as is magasan kiemelkedőnek számít.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek