METROPOLIS

"Bele is lehet halni nyugodtan" - Ákos exkluzív interjút adott a Borsnak

Doris

Létrehozva: 2024.09.29. 10:00

A Kossuth-díjas énekes öt évet dolgozott azon a duplalemezen, ami szeptember 27-én megjelent. Ákos a Metropolis sajtótájékoztatóján adott exkluzív interjút a Borsnak.

Szeptember 27-e, ez a kissé borongós pénteki nap örökre emlékezetes marad Ákos életében, ugyanis ezen a napon jelent meg 36 éve tartó pályafutásának első dupla stúdióalbuma. Az impozáns kivitelű, gazdag kiadvány huszonkét felvételt tartalmaz, a szerzemények a legutóbbi, nagy sikerű 2019-es Idősziget lemez óta eltelt időszakban születtek. A két korong két különböző hangszerelésű zenei világot jelenít meg: az Északi oldal a gitáralapú, a Déli oldal a szintetizátorhangzásra épülő dalokat foglalja magában.

Ákos
Ákos a Metropolis sajtótájékoztatóján (Fotó: Máté Krisztián)

A Metropolis megjelenése napján tartott sajtótájékoztatóján a Bors is részt vett, Ákos pedig elmondta nekünk, hogy semmihez sem hasonlítható érzés, amikor 5 év munkáját egy duplalemez képében látja viszont.

− Az érzés nem hasonlítható semmihez. Emberi boldogság ez, és mint ilyen, deficites is: az ember a legszívesebben máris elölről kezdené a munkát. Nagy öröm volt ezekkel a dalokkal foglalkozni. Valaki megkérdezte tőlem, hogy mennyi erőfeszítés eredménye egy ilyen lemez. Erre lehet azt válaszolni, hogy oké, de ez nem írja le pontosan, amit átél az ember. A Metropolis album szerelemgyerek. Nem egy olyan munka, amit kényszerű módon csinál az ember, vagy aminek nem látja a célját, vagy amiben ne lenne öröm. Nekem ilyen működéstípus adódott, nagy kegyelem ez. Az ilyen munkától életet kap az ember, de bele is lehet halni nyugodtan. Sok hajnalozás van benne, sok küzdelem, különösen úgy, hogy közben két különböző műsorral is jártuk az országot idén: csak 2024-ben több mint hetvenezer nézőnek játszottunk eddig, és még jön az Aréna is decemberben. A sok felkészülés, próba közben születtek a dalok. Egyrészt jutalomnak éli meg az ember, hogy ennyi mindennel foglalkozhat, másrészt sokszor teher is tud lenni. Annyi biztos igaz, hogy kevesebbet alszom, mint üdvös lenne - ismerte be nevetve Ákos.

Bár gondolhatnánk azt, hogy Ákost egy fajta örök elégedetlenség hajtja szenvedélyesen, ő ezt egy kicsit máshogy fogalmazná meg.

− Inkább úgy fordítanám, hogy nincs bennem maradéktalan elégedettség. Az elégedettség hiánya a boldogság záloga szerintem. A maradéktalan elégedettség nem szül jó eredményt, nem visz előre. Nagyon örülök, hogy a Metropolis megjelenhetett, sok szerzői és előadói munkát sűrít, de ha az a kérdés, hogy mi érdekel igazán, akkor azt felelném, hogy a következő dal, ami ezután születik meg - árulta el a Kossuth-díjas énekes, dalszerző.

Ákos
Ákos Koltay Annával beszélgetett a sajtóeseményen Fotó: Maté Krisztian

Ákos még mindig izgul a koncertek előtt

Ákos megszámlálhatatlanul sok fellépésen van túl 36 éves pályafutása alatt, a következő nagy dobás pedig nem lesz más, mint a Metropolis lemezbemutató koncertje a Papp László Budapest Arénában december 14-én. Ki gondolná, hogy az énekes ennyi koncerttel a háta mögött is érzi azt a bizonyos drukkot színpadra lépés előtt?

− Kifejezetten izgulós, készülős vagyok. Öt hetet fogunk próbálni erre az előadásra, ráadásul ez a december 14-i egy igazán különleges alkalom lesz. Ha sikerül az eredeti ötletemet keresztül vinni, akkor életünkben először egy olyan lemezbemutató koncertet fogunk tartani, ahol az új lemez tartalmát az első hangtól az utolsóig eljátsszuk. Persze erre még rá kell bólintania a zenekarnak is, nagyon adok a véleményükre

- mosolygott Ákos.

A Metropolis című duplalemez egy különleges, orwelli utópiát árasztó korong lett. Ákos szerint a jelenkor társadalma elmagányosodott, és a túlzott digitalizációnak alapvetően kétfajta következménye lehet.

− A negatív végkifejletről nem szeretnék beszélni, a pozitív viszont mindenképpen az lehet, hogy egészen addig tart ez a folyamat, amíg az emberek vallásos előélet nélkül is felkiáltanak az égre, segítséget kérve. Nem véletlenül az a címe a lemezzáró dalnak, hogy Égbekiáltó. Ez egy fohász, kiáltás a mélyből. Ezeknek a lemezzáró daloknak számomra mindig különös jelentőségük van, ezt most sincs másképp - fogalmazott Ákos.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek