Fájó veszteség

Családja körében elhunyt James Earl Jones, Darth Vader ikonikus hangja

K. C.

Létrehozva: 2024.09.10.

Módosítva: 2024.09.10.

Egy legendával lett kevesebb a világ.

Hétfő reggel kilencvenhárom éves korában örök álomra hajtotta a fejét James Earl Jones, aki a Csillagok háborúja világában a hangját kölcsönözte Darth Vadernek. Jones a New York állambeli Dutchess megyében lévő otthonában hunyt el családja körében – derül ki a képviselői által kiadott közleményből. Halálának az okát egyelőre nem ismertették.

A la poursuite d octobre rouge
James Earl JOnes / Fotó: Collection ChristopheL via AFP / AFP

James Earl Jones kétszeres Tony- és kétszeres Primetime Emmy-díjas, valamint Grammy- és Golden Globe-díjas amerikai színész. Arkabutlában, Mississippi államban látta meg a napvilágot egy farmon. Kevesen tudják, de Jones gyermekkorában dadogott, amit egy logopédus segítségével győzött le. Miután a Michigani Egyetemen drámát tanult, majd a koreai háború után a hadseregben szolgált, hamarosan színpadi színészként kezdte megállni a helyét. 1958-ban debütált a Broadwayn egy kisebb szereppel a Sunrise at Campobello című darabban, amely Dore Schary Franklin Delano Roosevelt gyermekbénulásáról szólt, de 1953 óta szerepel filmekben. Első ismertebb filmszerepe a Dr. Strangelove volt 1964-ben. Munkássága során az egyik leginkább értékelt mellékszereplését a A názáreti Jézusban alakított Baltazár megformálásának tulajdonítják. Főszereplő volt a Conan, a barbár  című filmben, illetve ő alakította Jaffe Joffer királyt az Amerikába jöttem című filmben. Színházi színészként Shakespeare feldolgozásokban szerepelt, mint a Szentivánéji álom, Othello, Hamletben Claudius király, Lear király. Főszerepet játszott még A nagy fehér remény című darabban 1968 és 1970 között, amiért Tony-díjat is kapott, és aminek 1970-es filmváltozatában is főszerepet vállalt.

Világszintű ismertségét azonban azok a szerepei hozták meg, amikor szinkronszínészként tevékenykedett: ő volt Darth Vader hangja az Csillagok háborúja filmekben (bár magát Vadert nem ő, hanem David Prowse alakította) és ő adta Az oroszlánkirályban (1994) Mufasa hangját is.

Amikor 2014-ben a New York Times arról kérdezte, hogyan tudta ilyen sokáig életben tartani a karrierjét, Jones válasza azt a fajta szókimondó alázatot idézte, amit oly gyakran hozott az alakításaihoz is.

A titok abban rejlik, hogy soha ne felejtsd el, hogy egy vándorképzős színész vagy, és hogy semmi sem a végső, semmi sem a legnagyobb, semmi sem a legrosszabb dolog

 - mondta Jones, majd hozzátette: „Még mindig kezdőnek tartom magam.”

James Earl Jones kétszer volt házas: 1968 és 1972 között Julienne Marie színész,- énekesnővel, majd a 2016-ban elhunyt Cecilia Harttal. Szintén színész fiát, Flynn Earl Jonest hagyta hátra.

Ahogyan a Csillagok háborúja filmek rajongói, úgy színésztársai is egy embertként, megtört szívvel búcsúztak a legendás amerikai színésztől. 

„A világ egyik legjobb színésze, akinek a Star Warsban való részvétele felbecsülhetetlen. Nagyon fog hiányozni. #RIP apa” - búcsúzott tőle Mark Hamill. 

  „Egy legendát veszítettünk el, #JamesEarlJones olyan ember volt, akinek a hangja hegyeket tudott megmozgatni, de a legmélyebb hatást a szíve és a kegyelme tette másokra. Minden szerepébe erőt, bölcsességet és lelket vitt. De ennél is több volt kedves, alázatos lélek, aki mindenkit inspirált maga körül. Öröksége örökké élni fog, és bár már nincs többé, jelenléte mindig érezhető lesz. Nyugodj békében, barátom” - írta bejegyzésében Billy Dee Williams.

Színésztársa Kevin Costner a következőképp méltatta:  „Az a dübörgő hang. Az a csendes erő. A kedvesség, amit sugárzott. Sok mindent el lehet mondani az örökségéről, úgyhogy csak annyit mondok, rettentően hálás vagyok, hogy vele dolgozhattam az Álmok mezejében.”

„Hihetetlenül elszomorít, hogy a #JamesEarlJones’ elhunyt. A legendás még csak nem is jellemzi ikonikus szerepeit és a filmművészetre gyakorolt örökké tartó hatását. Hangjára és tehetségére mindig emlékezni fogunk. Szeretettem küldöm a családjának, a barátainak és számtalan rajongójának a messzi-messzi galaxisokban” - írta Octavia Spencer színésznő.

„Köszönök mindent, kedves James Earl Jones. A mesterségünk mestere. A te válladon állunk. Pihenj most. A legjobbat adtad nekünk” – búcsúzott tőle fájó szívvel Colman Domingo.

Az 1977-ben bemutatott első filmben egy brit testépítő, David Prowse alakította a Csillagok háborúja ikonikus rosszfiúját impozáns testalkatának köszönhetően, de George Lucas nem volt elégedett Prowse markáns nyugat-angliai akcentusával. Egy sötétebb tónusú hangot álmodott meg Vadernek, így végül Jonesra maradt a feladat, hogy Vader párbeszédeit újrahangszerelje, ezzel halhatatlanná téve a karaktert. Összességében Jones hangja hat Csillagok háborúja filmben hallható: az eredeti trilógiában, valamint a 2005-ös Sith-ek bosszújában, a 2016-os Zsivány Egyesben és a 2019-es Skywalker kora című filmben –, valamint az 1978-as karácsonyi különkiadásban és a 2014 és 2018 között futó Star Wars: Lázadók című animációs tévésorozatban is. A 2022-es Kenobi sorozat kapcsán Jones inkább engedélyezte a Lucasfilmnek, hogy archív felvételeket és mesterséges intelligencia technológiát használjon Vader hangjának újraalkotásához.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek