Árvíz

Átszakadhat Fresh Andiék árvízi gátja

Zs.

Létrehozva: 2024.09.20. 14:00

Nem javul, sőt, romlani látszik az árvízi helyzet a Duna szlovákiai szakaszán, közel a magyar határhoz. Egy aprócska faluban él Fresh Andi és a férje, akiket már két nappal ezelőtt elvágott a külvilágtól az áradó folyó. A házaspár Duna-parti telkei már bőven víz alatt vannak, és most úgy néz ki, hogy a két kezükkel épített gát is veszélybe került.

Fresh Andi öt évvel ezelőtt költözött a Dunakanyar festői részére, a szlovák oldalon található Helemba nevű faluba. A Párkánytól alig 12 km-re fekvő település csodálatos turisztikai helyszín, egyszerre három folyó is találkozik itt, a Duna, az Ipoly és a Garam, melyek közül most a Duna nagyon komoly problémákat okoz. A folyón levonuló hatalmas áradat kedden már elvágta a települést a külvilágtól, és most már azt a gátat is veszélyezteti, melyet a saját kezükkel építettek a helyiek. 

Fresh Andi árvíz
Fresh Andi férje társaságában rekedt Helembán (Fotó: Fresh Andi)

Fresh Andiék a saját kezükkel építették 

Andi és a férj, János ugyan a falu egyik dombjának tetején élnek, így ilyen módon nem veszélyezteti őket az áradat, a Duna-partján azonban működtetnek egy vállalkozást, ott konténerházak állnak, melyeket természet szerető turisták bérelhetnek ki. A konténerek most vízben állnak, ami ugyan komoly kárt okozott a vállalkozóknak, de az semmi ahhoz képest, hogy a település egyik partszakaszán könnyen betörhet a víz. A település lakóinak élén Fresh Andi párja már a múlt héten nekiállt egy saját gát építésének. A férfiak éjt nappallá téve dolgoztak, hordták a földet, pedig ők is tisztában voltak azzal, hogy mivel nem volt ideje a gátnak összetömörülni, ezért egyáltalán nem biztos, hogy meg fogja tartani azt az irdatlan víztömeget, amelyik nyomja a partokat. 

villanyi andrea-fresh andi-100401-02-BS
Fresh Andiék települése veszélybe kerülhet (Fotó: BS)

Átszakadhat a gát 

Fresh Andival folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, így első kézből értesülhetünk arról, hogyan állnak az árvízi védekezésben. Az énekesnő péntek délelőtt aggasztó hírekkel szolgált: 

Sajnos nagyon friss a gát, hiába hordták a férjemék napi 10-12 órában a földet, azt nem lehetett úgy összetömöríteni, hogy elég erős védvonalat képezzen. Már csütörtökön szivárogni is kezdett, a víz pedig még mindig emelkedő tendenciát mutat, ezért most nem maradt más, csak imádkozunk. Ha ezt a partszakaszt elönti a víz, akkor a falut is elérhetik a hullámok. 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek