Évforduló

30 éve indult útjára a Jóbarátok című sorozat: Mi mindenki ismerősei vagyunk!

Bors

Létrehozva: 2024.09.14.

1994. szeptember 19-én mutatták be az első epizódját, ám a vígjátéksorozat okozta láz máig nem enyhül. A hat eltérő hátterű-jellemű főszereplőt alakító színészből hollywoodi nagyágyúk lettek a Jóbarátok című sorozatnak köszönhetően.

Harminc évvel ezelőtt még senki sem sejtette, micsoda világszintű sikereket ér el a Jóbarátok című sorozat. A széria rajongótábora generációkon ível át, s mai napig több csatorna is folyamatosan vetíti a hat jóbarát tíz évadot megélt történetét.

Jóbarátok - COURTENEY COX, DAVID SCHWIMMER, JENNIFER ANISTON, LISA KUDROW, MATT LEBLANC and MATTHEW PERRY in FRIENDS, 1994, directed by GAIL MANCUSO, GARY HALVORSON, JAMES BURROWS, MICHAEL LEMBECK and PETER BONERZ. Copyright WARNER BROS. TELEVISION.
A Jóbarátok című sorozat harminc éve robbant be a köztudatba - Fotó: archív / hot magazin

A Jóbarátok törénelmet írt

Elevenítsünk fel néhány történetet a kerek évforduló alkalmából a hat jó barátról!

Matthew Perry – Chandler, a poéngyáros

Belopta magát a szívünkbe a szarkazmusával, amit Chandler Bing karakterébe hozott. A sorozat után számos filmben játszott, ám alkohol- és drogfüggősége akadályozta a munkában. Matthew Perry tavalyi tragikus halála nagy veszteség, ám Chandlerként örökké él. A legtöbb poénját ő maga találta ki, a Jóbarátok-beli aranyköpéseit ma is idézik: „Ha meghalnék, az emberek csak onnan tudnák, hogy éltem, hogy a seggem nyoma itt maradt ezen a fotelon!” – poén­ko­dott Chandler-Perry az egyik epizódban.

Matthew Perry és Julia Roberts egymásba gabalyodtak a sorozatban - Fotó: archív / hot magazin

Courteney Cox – Monica, a perfekcionista

Eredetileg Rachel Green szerepére jelentkezett. A sorozat meghozta számára is a sikert, egymás kezéből kapkodták ki a rendezők. Az első házasságából 2002-ben született lánya, Coco keresztanyja természetesen Jennifer Aniston.

– Már nem sokra emlékszem a Jóbarátokból, csak arra, mennyit nevettünk a többiekkel, ezért most újra elkezdtem nézni az év­adokat – árulta el Courteney Cox tavaly a Varietynek.

David Schwimmer – Ross, a pipogya

David Schwimmer előzetes nagy színházi és tévés tapasztalata okán a Jóbarátok producerei könyörögtek, hogy vállalja el Ross Geller szerepét, direkt rá írták a figurát. A sorozatban többször összejön Rachellel. A valóságban Anistonnal a sorozat elején tényleg egymásba zúgtak, de hamar szakítottak. David sok filmben és színdarabban játszott, ám ma is főként Rossként azonosítják.

A Jóbarátok egy család, és mi mindenki ismerősei vagyunk 

– mesélte Schwim­mer a Guardiennek. – Ez jó, én pedig nem bánom, ha emiatt ismernek fel.

Jennifer Aniston exférje, Brad Pitt is szerepelt a sorozatban egy epizód erejéig - Fotó: archív / hot magazin

Jennifer Aniston –Rachel, az aranyhajú

Egy másik szerepet utasított el Rachel karaktere miatt, mert érezte, hogy ez sztárságot hozhat neki. A premiertől a fináléig játszott, közben Ross-szal hol együtt voltak, hol szakítottak, végül született egy lányuk. Jennifer Aniston a magánéletében hasonló érzelmi hullámvasúton ült. Két házassága volt, ám az anyaságot nem élhette át.

– Rachel aranyhaja és második évados frizurája trendet szült. A fazont nők milliói utánozták, és máig ez az egyik legnépszerűbb frizura, viszont Aniston személyesen nem kedvelte – mondta egy bennfentes az OK!-nak.

Bruce Willis több epizódban is feltűnt - Fotó: archív / hot magazin

Lisa Kudrow – Phoebe, a különc

Lisa Kudrow elsőként kapott Emmy-díjat a sorozatért 1998-ban. Később rengeteg szakmai díj tulajdonosa lett, ám a nagy lökést máig a Jóbarátoknak tulajdonítja. Az 1995 óta házas színésznő – akárcsak Phoebe Buffay– ma is szívesen gitározik. Bármikor zendít rá a sorozatbeli Büdös macska dalára, az még mindig vicces és megunhatatlan.

– Újra meg kellett tanulnom a dalt, de a neten találtam hozzá kottát, az énekbe Lady Gaga is besegített – mesélte a TMZ-nek Lisa. – A kedvenc szállóigémet viszont fújom: „Nem tudják, hogy mi tudjuk, hogy tudják, hogy tudjuk”.

30 éve mutatták be a Jóbarátok első epizódját, színes összeállítás a főszereplőkről    BORS
George Clooney is megjelent az első évadban - Fotó: Northfoto / hot magazin

Matt LeBlanc – Joey, a kajairigy

A tizenhét éves korától színészettel próbálkozó Matt LeBlanc az utolsó 11 dollárjánál tartott, amikor megkapta Joey Tribbiani szerepét. Később sokat profitált a karakteréből, Joey címmel később egy sitcomot is csinált. A sorozatban egy színészt alakít, akinek nincs mindig sikere, ám a nőknél tarol. Egy a baj: nem bírja, ha valaki beleeszik a tányérjába.

– Miért rendel a csaj salátát, ha a sült krumplimra ácsingózik? Jegyezzétek meg: Joey nem ad a kajájából! – közölte az egyik részben.

Szerepre ácsingóztak

Hollywood legnagyobb sztárjai – köztük Julia Roberts, George Clooney, Brad Pitt és Bruce Willis – szabályosan versenyeztek egymással, hogy melyikük kerül be elsőként egy Jóbarátok-epizódba!

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek