GYÁSZ

Elveszítettünk egy legendát: 2 Oscar-díjat is nyert mindenki McGalagony professzora, a 89 évesen elhunyt Maggie Smith

S. V.

Létrehozva: 2024.09.27. 17:32

Fiai jelentették be a szomorú hírt. Maggie Smith 89 évet élt.

A kétszeres Oscar- és négyszeres Emmy-díjas színésznő békésen távozott az élők világából a Chelsea and Westminster kórházban, családja körében. Maggie Smith fiai, Toby Stephens és Chris Larkin egy közleményben tudatták a nagyvilággal a fájdalmas hírt.

Dame Maggie Smith death
Maggie Smith 89 éves korában hunyt el (Fotó: Northfoto)

Mélységes szomorúsággal jelentjük be, hogy Dame Maggie Smith elhunyt. Szeptember 27-én, pénteken reggel, békében távozott a kórházban. A privát szférájára odafigyelő személyként barátai és családja körében volt az utolsó percekben. Két fiút, és öt szerető unokát hagyott hátra, akik lesújtott a rendkívüli édesanya és nagymama elvesztése.

A család arra kéri a nyilvánosságot, tartsák tiszteletben gyászukat.

Maggie Smith, korok dívája

1934. december 28-án született Essexben, és több mint hat évtizedes pályafutása során játszott színpadon, filmen, és televízióban is. A brit színésznő az Oxford Playhouse Schoolban végezte tanulmányait, és színpadon debütált, de 1958. óta szerepelt mozgóképen is.

A kezdeti időkben a West Enden és a Royal National Theather-ben tűnt ki. 1990-ben megkapta a legnagyobb színházi elismerést, a Tony-díjat a Lettice and Lovage című darabban nyújtott alakításáért.

Az Oscar-díj kétszer is rátalált. Először 1969-ben a Jean Brodie kisasszony című film főszerepéért kapta meg, illetve 1978-ban a Kaliforniai lakosztály mellékszerepéért.

Manapság a legtöbben a Harry Potter könyvsorozatból készült filmek szigorú, de nagyszívű McGalagony professzoraként ismerik, illetve egészen a legutóbbi időkig ő alakította Violet Crawley-t, Grantham marcona grófnőjét a Downton Abbey-ben. Elképesztő karrierje során játszott krimiben (Halál a Níluson, 1978), és vígjátékban is (Apáca Show filmek).

Mint oly sok más művészt, II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte 1990-ben, azóta a hivatalos megszólítása Dame Maggie Smith volt.

HARRY POTTER UND DER STEIN DES WEISEN
A mai fiatal felnőttek a Harry Potter-filmekből ismerhetik (Fotó: HIP/ Northfoto)

Nem szeretett egyedül lenni

Maggie Smith 1967-ben házasodott először, Robert Stephens színészhez ment hozzá. Két fiuk született, a már említett Chris és Toby, akik később szintén színészek lettek. A házasság azonban mindössze 8 évet ért meg, 1975 tavaszán váltak el. Smith még azon a nyáron újra oltár elé állt, és hozzáment Alan Beverly Cross színműíróhoz, és vele élt annak 1998-as haláláig.

2013-ban arra a kérdésre, hogy nem érzi-e magányosnak magát, így felelt:

Kissé céltalannak érzem úgy folytatni [az életet], hogy nincs akivel megosszam.

Bár Maggie Smith-nél 2007-ben mellrákot diagnosztizáltak, abból teljesen felépült. Halálának pontos okát fiai nem közölték.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek