Emlékezés

Máté Péter lánya, Máté Dorka: „Szeretnénk, ha ez a nap minél gyorsabban elmúlna”

Dráviczki Ákos

Létrehozva: 2024.09.04.

A zenészt melankolikusnak tartották, pedig családja vidám embernek ismerte. Máté Péter lánya, Dorka ehhez méltón emlékszik rá.

Idén szeptember 9-én éppen négy évtizede lesz, hogy a talán legnagyobb magyar énekes, dalszerző elhagyta ezt a világot. Máté Péter emlékét legnagyobb slágerei miatt sokszor a borongósság árnyékolja be, pedig jó kedélyű ember volt. Máté Péter lánya, Dorka is vidáman emlékszik rá. Amint mondja, hiába a kerek évforduló, nem kerekítenek ennek nagy feneket.

Máté Péter
A melankolikus dalok ellenére, Máté Péter vidám ember volt - Fotó: ARCHÍV / HOT MAGAZIN

A születésnap más, de a halálát senkinek nem szoktuk megünnepelni, nem lesz családi esemény vagy hasonló. Természetesen kimegyünk a temetőbe, de a halál nem egy vidám dolog. Mindenki magában emlékszik majd; azt hiszem, mindannyian azt szeretnénk, ha ez a nap minél gyorsabban elmúlna – mondta a hot! magazinnak.

Máté Péter vicces, jó fej pasi volt

Az a mód viszont, ahogyan ők ápolják a művész emlékét, talán a legtermészetesebb.

– Mi a mindennapokban emlékszünk apura. Például ma reggel is eszünkbe jutott vele kapcsolatban valami, és jót nevettünk a nővéremmel. 

Édesanyjuk, az énekes özvegye is nap mint nap ugyanígy ápolja az énekes emlékét. Edit asszonyról szintén Dorka mesélt egy anekdotát.

A múltkor együtt ebédeltünk, anyukám éppen emelte a szájához a kanalat, miközben apuról volt szó. Valamit hülyéskedtünk, és ő véletlenül elejtette az evőeszközt, mire felkiáltott: „Jaj, Péter!”

Dorkával a pázmándi parasztház udvarán beszélgettünk, amelyet még az édesanyja és – amikor ideje engedte – édesapja kezdett el csinosítgatni, de ma már az ifjabb generációk folytatják. A tyúkólból terasz lett, az istállóból nappali, felépült még egy ház, mindkettő egyre szebb, újabb, de az ottani emlékek a régiek maradtak.

Itt, a kertben eszembe jut, amikor apu megpróbált lefürdeni egy szüretelőkádban. Nem volt itt még fürdőszoba, utcai kútról hordtuk a vizet, anyuék melegítették fel. Szóval apu próbált megfürdeni, de beleszorult a szép, piros szüretelőkádba. Ami egyébként még a mai napig is megvan, csak már kifakult. Az egész család kacagott; ő egy rettentő vicces, jó fej pasi volt.

Máté Péter, ha ráért mindent megtett a kislányainak, sokat játszott velük  – Fotó: ARCHÍV / HOT MAGAZIN

„Kár, hogy az unokáit nem látja”

Azért van némi keserűség is Dorka szívében, de annak semmi köze a művész halálának pontos évfordulójához.

Egyre gyakrabban jut eszembe, hogy de kár, hogy ezt vagy azt éppen nem látja. Főleg az unokáit. Vagy éppen egy nyaraláson az ugrik be, hogy miért nincs itt. De ettől függetlenül, így 40 év után, nincs értelme naponta zokogni az elvesztésén. Sokkal jobb annak örülni, hogy volt nekünk. 

Nem hívják a családot

Bár Máté Péter halálának évfordulóján is akadnak emlékkoncertek, a családot ezekre általában nem hívják.

– Nem sértődünk meg, mert annyiszor utasítottuk már vissza az ilyen felkéréseket, hogy valószínűleg leszoktak rólunk – mondta Dorka.

Szereti a feldolgozásokat

Rengetegen elénekelték már Máté Péter dalait, és Dorka nagyon is szereti az édesapja szerzeményeit hallani más előadóktól.

Imádtam Oláh Ibolyától a Hazámat, de Kökény Attila és Gallusz Niki is nagyon szépen énekli apu dalait. Igazából még sokáig sorolhatnám, kik azok, akiktől jó hallani a számait.

A legfrissebb hot! magazinban számos exkluzív sztárhírt olvashat - Fotó: hot! magazin
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek