Feldolgozás

Szinetár Dóra: A kisfiam kijátssza magából az érzéseit

Nicole

Létrehozva: 2024.09.04.

A mesék képesek kiszakítani minket a valóságból, de akár a hétköznapi problémáink megértését és feldolgozását is segítik. Így van ez Szinetár Dóra gyerekeivel is.

Nagyon közel áll a Jászai Mari-díjas színésznőhöz a mesevilág. Ez nem csupán annak köszönhető, hogy három gyermek édesanyja, hanem annak is, hogy a színpadon gyakorlatilag benne él a mesékben. Szinetár Dóra úgy véli, hogy ezek a történetek rengeteget segítenek a gyerekeknek.

HOT FELTÖLTÉS SZINETÁR DÓRA
Szinetár Dóra szerint felnőttkorban is fontosak a mesék - Fotó: Love'o'graphy / Király Laszlo / HOT MAGAZIN

– Napi szinten tapasztalom, hogy amikor a kicsi fiam, Benji azt érzi, hogy feldolgozandó története van, akkor kijelenti, hogy „Játszom!”, és bemegy a szobájába, ahol leül a kétvödörnyi horgolt figurája és a nagy faházikója elé, majd ezerrel elkezd játszani. Megfigyeltem, hogy azt játssza el, ami történt, néha kicsit máshogy, néha viszont pont ugyan­úgy. Tehát kijátssza magából az érzéseit, majd kijön és megy tovább az élet – mesélte Dóra a Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben szervezett sajtóeseményen. – Azt mondják, hogy akkor lesz valaki iskolaérett, ha már nem akar szerep­játszani. Számomra ez egy rettenetesen fájdalmas meghatározás, mert akkor én sem vagyok iskolaérett! 

Sajnos azokban az általános iskolákban – ahova nem azok a szerencsés gyerekek járnak, akikről kimondjuk, hogy sajátos nevelési igényük van, hanem ahova a többi úgynevezett átlagos fejlődésű gyerek jár, akikre azt mondjuk, hogy őket nem kell sajátosan nevelni, hanem bele lehet nyomorítani a kockába –, már nem lehet annyira játszani, és nem nagyon van helye a mesének.

HOT FELTÖLTÉS SZINETÁR DÓRA
Dóra és Makranczi Zalán sokat foglalkoznak közös gyermekükkel - Fotó: Forgács Bea / HOT MAGAZIN

Szinetár Dóra imád meséket olvasni

Dóra nagyobbik fia, Marci idén ünnepli a huszonnyolcadik születésnapját, míg lánya, Zorka idén lesz tizenhét éves.

– Mindegyik gyerekemnek sok mesét olvastam, így huszonhét éve a mesék a mindennapjaim részét képezik. Zorka viszont sokáig igényelte, hogy meséljek. Így került a kezembe a Harisnyás Pippi című könyv. Az első fejezet végén azon kaptam magam, hogy zokogva ülök az ágyban és tovább akarom olvasni. Halálosan beleszerettünk. Úgy éreztem, hogy ez a mese egy autista kislányról szól, aki egyszerűen nem hajlandó olyan kötelező dolgokat csinálni, amik az ő számára unalmasak. Sokan az ilyen emberekre azt mondják, hogy furcsák, pedig mi vagyunk furcsák, akik hajlandóak az életüket olyasmire pazarolni, amire egyébként nem kellene – gondolkodott el.

Csodálatos légkör

A Zuglói Benedek Elek EGYMI sajtóeseményén bemutatták a 9x3 méteres mesefalat, amelyen az intézmény névadója, Benedek Elek legendás mesehősei láthatók, és melynek elkészítését a PPG Trilak segítette a New Paint for a New Start CSR kampánya során.

A friss hot! magazinban további érdekes sztártörténeteket olvashat - Fotó: hot! magazin

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek