Portré

Takáts Tamás és Máté Péter átittak egy éjszakát

Létrehozva: 2024.09.09.

Drogokat sosem fogyasztott, és a csajozás sem ment neki. Takáts Tamás azt is elmesélte, miért cikizte Máté Pétert, és mit mondott neki Radics Béla.

Textilipari technikumban érettségizett. Úszott, vízilabdázott, evezett. Húszéves kora óta hivatásos zenész. Máté Péter-díjas. Két felnőtt fia és egy lánya van. Yvette-tel, a feleségével él. A Karthago és a Takáts Tamás Blues Band énekese a hot! magazinnak adott portréinterjút. 

Takáts Tamás és felesége, Yvette
Takáts Tamás és felesége, Yvette – Fotó: archív / hot! magazin

hot!: Amikor telefonon kerestelek, a feleségeddel egyeztettél az időpont ügyében. Ez az igazi házasságod?

Takáts Tamás: Volt egy első feleségem. A két fiam édesanyjával nem hittünk a házasságban. 

Utána egy hitetlen asszonyt vettem el, ő a lányom édesanyja. 

Sokáig próbáltam kitartani mellette, aztán elváltunk. Yvette a harmadik feleségem.

hot!: Meddig tartott nálad a „szex, drog, rock and roll” életforma?

Takáts Tamás: A drogok nem voltak nekem valók, kimaradtak az életemből. Inni sem szerettem igazán, inkább úgy akartam italozni, mint Krúdy a maga korában: odahívni a főurat, rendelni öt sört a barátaimnak. 

47 éves voltam, amikor megtértem. Tizenéves koromtól olvastam a Bibliát, aztán a Koránt, de a Kommunista Kiáltványt is.

 És majdnem mindent, ami a kezembe került, Schopenhauer filozófiai műveitől Platónon és Shakespeare-en át Thomas Mannig. Úszóként, vízilabdázóként nem voltunk műveletlen srácok, tartásunk is volt. De amikor befogadod Jézust a szívedbe, leteszed a bűneidet.

hot!: Vallásos családban nőttél fel?

Takáts Tamás: Nem voltunk különösen vallásosak, nem kaptam ilyen nevelést. Volt egyfajta hitünk, megkereszteltek a katolikus vallás szerint, de ennél több nem nagyon történt. Amióta befogadtam Jézust, azóta eljárok a gyülekezetbe.

Felesége megtért Takáts Tamás kedvéért

hot!: Yvette, a feleséged is hívő? Hogy ismerkedtetek meg?

Takáts Tamás: Mi már régóta ismertük egymást. A nyolcvanas években a barátnőm volt. Amikor elváltam a második feleségemtől, a bíróság nekem ítélte a kislányomat, Lucát. Yvette-et kértem meg, hogy amikor kell, vigyázzon rá. Neki is van egy hasonló korú lánya. A kedvemért eljött a gyülekezetbe, és megérintette az, amit ott látott. Amikor ő is megtért, több kérdés nem volt: újrakezdődött a kapcsolatunk.

hot!: Luca és a bátyjai mivel foglalkoznak?

Takáts Tamás: A lányom 16 évesen úgy döntött, hogy leköltözik Pécsre, az anyai nagypapájához. Nem szeretett Budapesten élni – ott lovagolhat, a ház körüli állatokkal foglalkozik. Leérettségizett, a kereskedelemben dolgozik, még keresi önmagát. Havonta meglátogat bennünket. Máté harmincéves, Gór Nagy Máriánál végzett, színész, zenél is, tehetségesen énekel, időnként szövegeket is ír. A kisebbik fiam, Márton huszonkilenc, az ELTE bölcsészkarán végzett filozófia szakon. A filmgyárban dolgozik, Andy Vajnánál kezdte asszisztensként. Dramaturg, verseket ír ő is, elkészült a sikeres vizsgafilmje, Ragyogó csillagom címmel.

Takacs Tamas_Takacs Luca_ZSP_2017_-353
Lánya, Luca Pécsen él – Fotó: Peter Zsolnai

hot!: Ezzel a Jim Morrison-os, Michael Hutchense-os külsőddel sok lányt meghódítottál?

Takáts Tamás: Soha életemben nem tudtam csajozni. Tizenévesen a barátaimnak úgy kellett odalökdösniük a lányokhoz. De úgy látszik, Liszt Ferenc óta a zenészek vonzzák a nőket. Tévedés azt hinni, hogy elsősorban a frontembereknek, az énekeseknek vannak nagy hódításaik! Őket veszik körül, velük beszélgetnek, tőlük kérdeznek, ők vannak szem előtt – közben egy basszusgitáros, egy dobos szép csendben leléphet egy lánnyal.

hot!: Felléptél az együtteseddel a Rolling Stones 1995-ös, eső áztatta népstadioni koncertje előzenekaraként. Mennyit láttatok közelről a felfokozott rajongásból?

Takáts Tamás: Semmit. A Rolling Stones akkor érkezett, amikor elkezdődött a koncertjük, kiszálltak a buszukból, színpadra léptek, és ugyanígy távoztak. Egyedül Mick Jagger maradt még titokban két napig Budapesten az akkori feleségével, Jerry Hall-lal.

hot!: A pályád során tagja voltál a Fáraónak, a Senatornak, az Eastnek, a Karthagónak. Elismerésül Máté Péter-díjat kaptál. Találkoztál valaha az énekessel?

Takáts Tamás: Átittunk egy egész éjszakát. Villachban találkoztunk, ahol fesztiváldíjat nyertünk a Karthagóval a Requiem című dalunkkal, amit Máté Péter hangszerelt. 

Este nyolckor elkezdtünk sörözni, és reggel nyolckor még beszélgettünk. Először lecikiztem: akkor egészen másfajta zene, dalok voltak a divatosak. A rockerek, blues-zenészek körében kispolgárinak tűnt a megjelenése. Én nagyon avantgárd fazonnak gondoltam magam.

 Kiderült számomra, hogy hihetetlenül széles látókörű, művelt csávó, akinek mindenre volt rálátása, képben volt. Amiben megegyeztük: mindketten szerettük a Beatlest meg Stevie Wondert. Egynapos, mély barátság alakult ki köztünk. Legközelebb azért keresett, mert írt egy rockoperát, szerette volna, ha elénekelek benne néhány dalt. A lakásán találkoztunk, késő délelőtt még fürdőköpenyben volt, leült a zongorához és eljátszotta a dallamokat. Aztán elkísértem, egy német szövegű nótát kellett felvennie. Kétkedve fogadtam, hogy hamar végzünk, de csak ránézett a kottára, és egyből felénekelte. Én meg mentem össze a tudása láttán.

„Ott lakik a Radics!”

hot!: A kor ikonikus zenészei közül kivel voltál még kapcsolatban? 

Takáts Tamás: Iskolába menet útba esett a Gyöngyösi út. „Ott lakik a Radics!” – mutogattam a barátaimnak. Aztán az Erzsébet sörözőben találkoztunk néhányszor. „Kiscsávó, figyellek, van benned brit szellem!” – mondogatta. Meg hogy ne járjak úgy, mint ő. Nem mentette meg az Úr, mint engem. Nem is igazán az ital vitte el Bélát, hanem az önsajnálat meg az, hogy megsértődött az egész világra.

hot!: Szeptember 8-án este Máté Péter-emlékest lesz a halála 40. évfordulóján az Erkel Színházban, amin te is fellépsz. Milyen dalokat választottál?

Takáts Tamás: A Karthago tagjai, Szigeti Feri, Gidófalvy Attila még zenéltek együtt Péterrel, így korábban egy egész feldolgozáslemezt készítettünk a tiszteletére. Az egyik a Hazám. Nagyon szép dal, olyankor készült, amikor még összevonták a szemöldöküket a hatalom képviselői a valódi hazaszerető szöveg hallatán. A másik az Úgy ég, úgy fáj című. Örülök neki, hogy nem csupán a könnyedebb zenei vonal viszi tovább az örökségét, és felidéződhetnek a személyes emlékek is. 

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek