Életút

Tímár Éva: Nem voltam még 17, amikor férjhez mentem

Bors

Létrehozva: 2024.09.16.

16 évesen kezdte és 1961-ben végezte el a Színművészeti Főiskolát. Tímár Éva diploma után játszott több vidéki színháznál, tagja volt a Nemzeti Színház társulatának és a Budapesti Kamaraszínháznak. Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész. A tévénézők A mi kis falunk Joli nénijeként kedvelik. Egy lánya van, Rita, aki két fiú édesanyja.

Tímár Éva őszintén mesélt a hot! magazinnak az életéről.

Tímár Éva
Tímár Éva Latinovits Zoltánnal kezdte a karrierjét - Fotó: Szabolcs László / hot magazin

hot!: Gerbernek születtél, mi volt a gond a neveddel, miért magyarosítottál Tímárra?

Tímár Éva: Nem én akartam változtatni. Akkoriban az volt a szokás, hogy minden színésznek lett magyar neve. Apám sváb származású volt. Vámos László, a Debreceni Csokonai Színház főrendezője engem is biztatott, hogy magyarosítsak. Már meg is egyeztünk a Garában. Latinovits Zoltán, az első színpadi partnerem jött szembe velem a debreceni utcán, és odakiáltott: „Ni, a Gara! Niagara!” Meggondoltam magam, így lettem Tímár, ami a Gerber fordítása.

hot!: Abban az időben már Bujtor István, Latinovits öccse volt a párod?

Tímár Éva: Nem, az később történt. Tíz évig éltünk együtt, nagyon boldog időszak volt. István akkor végezte a közgazdasági egyetemet, közben filmezett, én pedig már színpadon álltam. Amikor vége lett a kapcsolatunknak, akkor is jó barátságban maradtunk, ismertem mindkét feleséget, a gyerekeket.

hot!: Az életedben csupa ismert, nagyszerű férfi fordult elő. Vonzottad az ilyen embereket.

Tímár Éva: 

Számomra mindig is fontos volt, hogy akivel együtt élek, barátkozom, a társaságomban van, az értékes ember legyen.

hot!: Az első férjed nem színházi ember volt, hanem Kárpáti György olimpiai bajnok vízilabdázó. Vele hogy ismerkedtél meg?

Tímár Éva: Tulajdonképpen a két család szánt minket egymásnak. Nem voltam még 17, amikor férjhez mentem, de már akkor éreztem, hogy ez a házasság nem tart majd sokáig. Gyuri nagyon jóban volt Gyarmati Dezsővel, akinek a felesége a nagyszerű színésznő, Bara Margit volt. Én vele barátkoztam.

A színésznő több vidéki és budapesti színház tagja volt - Fotó: Szabolcs László / archív / hot magazin

Tímár Éva elkerült Kaposvárra

hot!: Bujtor Istvánnal nem akartatok összeházasodni?

Tímár Éva: Volt róla szó, de én elkerültem Kaposvárra, akkor indult ott a híres színházi kísérlet. Pogány Judittal, Koltai Róberttel, Zsámbéki Gáborral dolgoztunk együtt. Nagyon szerettük ezt a korszakot, azóta is szívesen találkozunk. Pécsre azért mentem tovább, mert mindig érdekelt, ha azt hallottam, hogy valahol történik valami, és ezért hagytam el színházakat.

hot!: Ki jött azután az életedbe?

Tímár Éva: Tordy Géza. Ezer éve ismertük egymást, és egy film forgatása alatt változott meg körülöttünk minden. Nem volt túl hosszú, tartós a kapcsolat, de ennek köszönhetem életem boldogságát, a lányomat, Ritát.

hot!: Miért lett Tímár, miért nem Tordy Rita?

Tímár Éva: Ezt a lányom már óvodás korában, Miskolcon megkérdezte. Azt válaszoltam, hogy azért, mert nem élünk együtt az édesapjával, mi ketten vagyunk egymásnak, de ha akarja, akár másnap átírathatjuk a nevét. Azt mondta, jó, akkor nyolcadik osztályig maradjon így, aztán majd meglátjuk. Többé nem jött szóba a dolog.

hot!: Csiszár Imrével hol találkoztál?

Tímár Éva: A szolnoki színháznál, utána mentem vele Miskolcra. Jó színház volt, csodás előadásokban rendezett, jó part­ne­reim voltak a színpadon.

hot!: Édesapád korán meghalt, te akkor tizenhat éves voltál. Édesanyád hogyan tudott három gyereket taníttatni, diplomát adni a kezetekbe?

Tímár Éva: Bár édestestvérek vagyunk, mindhármunknak más a neve. Az öcsém, Dávid Gyula ügyvéd, hat gyereke van. A húgom, Kovács Károlyné Gerber Ágnes szintén ügyvéd, két lányt szült. Ez egy egymást szerető, nagyon jó család, ha bárkinek segítségre van szüksége, ott vagyunk. Mindezt édesanyánktól tanultuk, aki a legcsodálatosabb ember volt. Özvegyként nagyon sokat dolgozott, felhozta a családot Siklósról Budapestre. Hihetetlen üzleti érzéke volt. Szerette a bútorokat; kora reggel megvette a Magyar Nemzetet, és ment oda, ahol lakásfelszámolás volt. Budapest legjobb műbútorasztalosai dolgoztak neki. Lakásokat is felújított. Szabad szellemű ember volt, támogatott a színiakadémiai tanulmányaimban, sokat segített, amikor Rita megszületett. Élete végén nagyon beteg volt, rákos, akkor én segítettem neki, ha hagyta.

Bujtor Istvánnal Gyöngyössy Imre filmjének forgatásán - Fotó: Szabolcs László / archív / hot magazin

„Rita neveli a két fiúunokámat”

hot!: Színésznőként nem lehetett könnyű felnevelni a lányodat. Mi lett Rita hivatása?

Tímár Éva: Amikor vidéken játszottam, ezt is mindig figyelembe kellett venni. Az ELTE-re járt, magyar–francia szakra. Egyéves ösztöndíjat is kapott Franciaországba. De küldtem, ahová lehetett, például Máltára, angolul tanulni. A lányom is olyan, mint én: ha nem érzi jól magát valahol, akkor elmegy – nem hagyja, hogy rombolja a nem megfelelő munka, a környezet a lelkét. Most egy új strea­ming­szol­gál­ta­tó­nál dolgozik vezető beosztásban. És neveli a két fiúunokámat, az egyik tizennégy éves, a másik tizenhét.

hot!: Kétszer is voltál a Nemzeti Színháznál, hosszú évekig a Budapesti Kamaraszínháznál. Hogy érzed, volt valami, ami kimaradt a pályádon? Filmezni szerettél?

Tímár Éva: Filmezni sosem szerettem. Bár a Lefkovicsék gyászolnak című filmben most kaptam egy kis szerepet, azt szívesen vállaltam. Joli nénit játszom A mi kis falunkban, ez igazi siker. Nagyszerű kollégák vesznek körül a sorozatban. Szép ívet mondhatok a magaménak: Latinovits Zoltánnal kezdtem A királyasszony lovagjában, és Udvaros Dorottyával fejeztem be a Macskajátékkal – a Szász János rendezte előadással szerepeltünk legutóbb Gyulán. Egy szerepem van a Nemzeti Színházban, látnak a sorozatban, felismernek az emberek az utcán, köszönnek, a sétálóutcán, ahol lakom, leülünk presszózni az ismerősökkel – ez igazi öröm. Úszni járok, a víz, a tenger a boldogság számomra. El is utazunk a barátnőmmel egy mediterrán szigetre őszutón.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek