Ki gondolta volna?

Kelly hősei: Ezt az álmos kis horvát falut lőtte rommá Donald Sutherland, Clint Eastwood és Kojak

Bors

Létrehozva: 2024.10.16.

Bárki megnézhet, hol forgatták az egyik legismertebb háborús filmet, a Kelly hőseit, hiszen pár óra alatt el is juthatunk a legendás bárhoz és a harangtoronyhoz.

Emlékszem, annak idején rongyosra néztem a Kelly hőseit. Vicces volt, ráadásul a katonásdi is leköti a gyerekeket, így természetesen rengetegszer megnéztem (majdnem olyan sokszor, mint az Akit bulldózernek hívnakot), de akkor még álmomban sem gondoltam volna, hogy egyszer ott fogok én is ácsorogni, ahol Donald Sutherland, Telly Savalas meg Clint Eastwood, vadnyugati hősöket megszégyenítő magabiztossággal sétált a német Tigris felé. Pedig ez történt pár napja.

Kelly hősei, 1970 - Kelly's Heroes - Movie Set, CLINT EASTWOOD
Fotó: ZUMA Press

És ha most irigykedve azon filóznak, hogy milyen szerencsés e sorok írója, hogy Franciaországban jutott ideje felfedezni a második világháborús filmes helyszíneket, akkor van egy jó hírem. Ez a filmbeli francia kisváros pár óra autókázásra van Magyarországtól, az Isztrián kell keresni Vizinada néven. Romantikus filmrajongóknak nagyon ajánljuk.

kelly hősei, forgatási helyszín
Az egyedüli változás, hogy a filmben szereplő bank ma már nem áll - Fotó: Bors

Bár a forgatási helyszínt nem könnyű megtalálni, hiába hisszük azt, hogy a templomtorony jó tájékozódási pont. Ez csak akkor igaz, ha a falunak az egyik része nem fekszik pont egy templomtoronynyi mélységben, vagyis, ha valaki nem elég szemfüles és nem kószál kis mellékutcákban, könnyen azt hiheti, rossz faluba jött. De ha megtalálja a kanyar melletti parkolóból lefelé vezető utat, azonnal ismerős terepre jut.  Lássuk is, mit tartogat a kis főtér, ahol tulajdonképpen az ikonikus jeleneteket forgatták. 

kelly hősei, forgatási helyszín
A film fontos jelenete játszódott ebben a harangtoronyban, ami ma is változatlanul áll - Fotó: Bors
kelly hősei, forgatási helyszín
Milyen szerencsések a helyiek, hogy naponta lehetnek Donald Sutherlandek, Telly Savalasok vagy Clint Eastwoodok - Fotó: Bors
kelly hősei, forgatási helyszín
A bank kivételével minden fontos a Kelly hősei jelenetét újra lehetne forgatni 54 év után is a falucska főterén - Fotó: Bors

Kelly hősei (Kelly's Heroes)

(jugoszláv-amerikai háborús filmdráma, 144 perc, 1970)

Franciaország, nem sokkal a Normandiai partraszállás után. Kelly hadnagy (Clint Eastwood), az első frontvonalban harcoló amerikai felderítő szakasz tagja egy foglyul ejtett német tiszttől megtudja, hogy mélyen a frontvonal mögött, egy németek által elfoglalt francia kisváros bankja hatalmas kincset őriz - 16 millió dollár értékű aranyat. Kelly elhatározza, hogy megszerzi a hatalmas vagyont, és a hadsereg válogatott különceiből verbuválódott csapatával nekivágnak a titkos küldetésnek, ami ütközeteken, aknamezőkön, bombatámadásokon, szövetséges és ellenséges frontvonalakon keresztül vezet.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek