Tiszteletadás

Mága Zoltán: Tiszteletadás Amerikában és Kanadában az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek

Bors

Létrehozva: 2024.10.27. 12:35

Hősies forradalmunk emlékét őrizve tartotta meg koncertjeit az október 23-ai nemzeti ünnep alkalmából az amerikai kontinensen élő magyarságnak Mága Zoltán, ahol jelentős távolságban, mégis a szívünkhöz közel, mindmáig él és lélegzik a magyar hazaszeretet, az összetartozás és a kultúránk iránti elköteleződés. Torontó, Los Angeles, Washington, New York Magyar Házaiban, nagykövetségein és konzulátusain adott koncertjeikkel és tiszteletteljes főhajtásukkal együtt emlékeztek a 68 évvel ezelőtti történelmi eseményeink hőseire, a bátor Pesti srácokra.

Megható és megtisztelő volt idén újra a diaszpórában élő magyarsággal ünnepelni és személyesen találkozni olyanokkal is, akik 1956. október 23-án életüket, szabadságukat és jövőjüket tették kockára hazánk függetlenségéért és az igazságért - fogalmazott közleményében Mága Zoltán. 

Azt írta, az amerikai kontinensen tartott megemlékezéseken beszédében emlékeztettem arra a fájdalmas tényre is, hogy a hősies forradalmunk véres megtorlása miatt sok ezren kényszerültek elhagyni szülőföldjüket, ahol új életet kezdtek az Egyesült Államokban és Kanadában. Bár egy új világban menedéket találtak, nem hunyt ki szívükben a magyar lélek tüze, mindig velük maradt a hazaszeretetük, az önbecsülésük és a hitük. Magyarország bátor fiai és lányai, és leszármazottaik őrzik nyelvünket, kultúránkat, figyelemmel kísérik szülőhazánk sorsának alakulását. 

A szétszakított országrészeinkben és a diaszpórában élő magyarság által maradtunk egy nemzet, amely összetartó, barátságos és szolgálatkész

- fogalmazott a hegedűművész.

Az 1956-os forradalom számunkra örök figyelmeztetés: a szabadságért és a békéért folyamatosan meg kell küzdenünk. Egy nemzet sorsa, hite és jövője csak akkor lehet erős, ha képes összetartani. A magyar nép szellemi és kulturális öröksége érték, amit meg kell védenünk, mert mindaz, amiért elődeink küzdöttek, amit gyermekeikre hagytak, értékesebb bárminél - tette hozzá.

Torontóban és Los Angelesben a helyi közösség meleg szívvel és szeretettel fogadta őket és az anyaország szívélyes üdvözletét, azt az érzést, hogy egymáshoz tartozunk, hogy közösségként erősek vagyunk. Az egyetemes zenei kultúránk ékkövei által lelki feltöltődéssel és büszkeséggel vihették tovább az ünnep üzenetét szűkebb és tágabb közösségükbe.

Ezekkel a magasztos érzésekkel újult erővel tudom folytatni világkörüli és európai turnénkat, hirdetve a béke és a szeretet fontosságát, szükségességét. A washingtoni és New York-i diplomáciai megemlékezést követően október 30-án már Londonban koncertezem egy európai szintű rendezvényen, majd egy erdélyi turné után ismét újra az Egyesült Államokba visz utam, hogy előkészítsük a legnagyobb és legrangosabb koncerttermekbe tervezett gálaműsorainkat

- írta Mága Zoltán.

November 4-ig emlékezzünk azokra, akik 68 évvel ezelőtt életüket adták és merítsünk erőt hősiességükből, hogy továbbra is védjük az emberi életet és biztosítsuk a jövőt. Az 1956-os forradalom lángja ma is reményt és utat mutat – hitet, bátorságot ad ahhoz, hogy kiálljunk egymásért és megvédjük mindazt, amiért hőseink életüket áldozták. Megtanultuk: nem adjuk fel sem a hitünket, sem az identitásunkat, sem pedig a jövőnket, mert ezek az értékek a legbecsesebbek, amiket őriznünk kell, bárhol is éljünk a világban, magyarként.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek