Megrendítő

Megszakad a szív: ez volt II. Erzsébet királynő utolsó kívánsága

KL

Létrehozva: 2024.10.20.

Meglepő dolog derült ki a néhai uralkodóról.

II. Erzsébet királynő nagyon hosszú ideig, összesen 70 évig uralkodott - de élete utolsó 12 hónapjában már érezhette, hogy földi élete a végéhez közeledik.

Megható döntést hozott élete utolsó évében II. Erzsébet királynő / Fotó: AFP

A néhai uralkodó 2022. szeptember 8-án, 96 éves korában békésen elhunyt. Utolsó napjait kedvenc rezidenciáján, a Balmoral kastélyban töltötte. A család egyik közeli barátja elmondta Robert Hardman királyi írónak, hogy a néhai királynő „többféle betegségben” szenvedett utolsó évében. 

Rájött, hogy az orvosi prognózisok szerint nem fog addig élni mint az édesanyja, ezért elhatározta, hogy a lehető legtöbbet hozza ki az utolsó évből. Gondoskodott róla, hogy az egész családja vele legyen a nyár folyamán, hogy különösen a fiataloknak mindig boldog emlékek maradjanak róla

- mondták.

A királynő évente Skóciába utazott, hogy a nyári szünetet Balmoralban töltse, ahová szerettei is csatlakoztak hozzá. Így családként élvezhették az együtt töltött időt, távol a nyilvánosság és a királyi kötelességek nyomásától.

Egy másik könyvében, a III. Károly: Új király, Új udvar-ban Hardman elárulta, hogy a néhai uralkodó aggódott amiatt, hogy halála további nehézségeket okozhat. Azt írta: „vonakodott attól, hogy szükségtelen kellemetlenségeket okozzon másoknak”, és aggódott a temetés nehézsége miatt, ha Balmoralban halna meg.

II. Erzsébet királynő végül valóban Balmoralban hunyta le örökre a szemét. A családtagok közül csak Károly, Kamilla és Anna hercegnő tölthetett vele időt a halála előtt. A véletlen úgy hozta, hogy a testvérek mindketten Skóciában tartózkodtak édesanyjuk hirtelen rosszabbodó állapotának idején, így jóval a család többi tagja előtt vele lehettek. A Buckingham-palota 12 óra 50 perckor jelentette be, hogy Vilmos herceg, András herceg, Eduárd herceg és Szófia hercegnő elindultak Skóciába. 15:50-kor szálltak le a repülővel, 40 perccel a halála után - írja a Mirror.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek