GYÓGYULÁS

Noszály Sándor így gyógyulhat meg – Megszólalt a szakember

Buster

Létrehozva: 2024.10.19. 03:00

A teniszcsillag néhány napja már jó kezekben van és megkezdték a kórházi kezelését, melynek célja, hogy mihamarabb lecsitítsák a lelkében dúló viharokat és megkezdhessék a hosszú távú pszichoterápiát. A szakember szerint a Noszály Sándorhoz hasonló fázisba jutó bipoláris zavarral küzdő páciensek akár heteken át is kezelésre szorulhatnak.

Ahogyan az Noszály Sándor nővérének közleményéből kiderült, a lelkileg teljesen összeroppant, „hosszú évek óta” pszichés zavarral élő teniszezőt hazatérése óta kórházban ápolják. Egyelőre feltehetően azon dolgoznak a szakemberek, hogy visszahozzák a mániás depresszió mániás szakaszából, hogy aztán elkezdhessék nála a tényleges terápiát. A felépülés menetéről lapunk Drelyó Ágnes pszichológust kérdezte, aki általánosságban elmondta, mi vár egy, a köznyelvben csak mániás depresszióként emlegetett betegségben szenvedő páciensre, ha kórházba kerül. 

Noszály Sándor
Noszály Sándorra most egy sokkal fontosabb meccs vár, amit önmagával kell megvívnia Fotó: DFP

Azt kell megállapítani, hogy a betegség melyik szakasza zajlik épp”

Fontos tudni, hogy a bipoláris zavar egy nagyon súlyos mentális betegség. A betegek sokat szenvednek a hangulatingadozástól és ezt feltétlen kezelni kell. Ha a páciens kórházba kerül, az elsődleges feladat, hogy felálljon a pontos diagnózis. 

Azt kell megállapítani, hogy a betegség melyik szakasza zajlik épp, hiszen egészen más gyógyszert vagy gyógyszereket kell alkalmazni a depressziós és a mániás szakaszban. 

Ha az állapot előrehaladott, akkor a gyógyszeres kezelés például elengedhetetlen. A szakasz megállapítására nagyon pontos eredményt adó tesztek és eljárások állnak a szakemberek rendelkezésére – kezdte lapunknak a szakember, aki elmondta, hogy a mániás szakaszba jutó beteg esetében mi a legsürgetőbb elérendő cél.

Male patient and female doctor at therapy session
Noszály Sándorra hosszú pszichoterápiás kezelés vár (Képünk illusztráció) Fotó: Johner Images

A beteg ekkorra belátóvá és együttműködővé válik”

A gyógyszerekről tudni kell, hogy nem azonnal hatnak, vagyis nagyon fontos, hogy kontrollált környezetben, vagyis kórházban kezdődjön meg a páciens kezelése. A pontos gyógyszerezés beállítása ugyanakkor akár heteket is igénybe vehet. A gyógyszeres kezelés az úgynevezett akut kezelési mód, aminek az a célja, hogy csökkentsük a hangulati amplitúdókat. Ha a beteg stabilizálódik, akkor válik elérhetővé a mentális „énereje”, ami a legfontosabb, hiszen ez teszi lehetővé, hogy a betegnek betegségtudata legyen. Amennyiben a gyógyszeres kezelés eredményes, ezzel párhuzamosan várható, hogy a beteg ekkorra belátóvá és együttműködővé válik. Ugyanakkor ezt követően felléphet egy nehezebb szakasz. Előfordulhat, hogy a gyógyszerek hatására a beteg úgy érzi, hogy nem szorul további kezelésre. Ilyenkor fontos a jó értelemben vett nyomásgyakorlás, vagyis a beteg meggyőzése arról, hogy folytassa a terápiát. Később a gyógyszerek mennyiségét már lehet csökkenteni. 

A terápiának ilyenkor elsősorban nem az a célja, hogy a pácienst „mélyre vigyük” és feltárjuk a betegsége gyökereit.

Inkább az, hogy olyan eszközöket adjunk a kezébe, amelyek segítségével később felismerheti a tüneteket és reagálhat rájuk, ha tapasztalja őket – tette hozzá Drelyó Ágnes pszichológus. Természetesen a szakember nem Noszály Sándor  bipoláris zavarának konkrét kezeléséről beszélt. 

@borsonline Noszály Sándorért aggódik az ország! Az egykori Nagy Ő napok óta nagyon furcsán viselkedik, barátai sem tudják, mi történik vele. Már az amerikai rendőrséget is megjárta emiatt, de az állapota továbbra sem javult... #hungary #magyar #neked #nekedbe #nekedbelegyen #foryoupage #foryo #bors #sallai #sallainora #baleset #alsonemedi #kevin #rikárdó ♬ eredeti hang – Bors - Bors

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek