GYÁSZ

Ez vár Sallai Nórára

Buster

Létrehozva: 2024.10.09. 13:00

Módosítva: 2024.10.09. 13:11

A közel két héttel ezelőtt súlyos autóbalesetet szenvedett színésznő életéért jelenleg is küzdenek az orvosok. Ha pedig Sallai Nóra legyőzi a halált, kezdetét veszi számára egy még ennél is kegyetlenebb háború, amit önmagával és az elfogadhatatlannal kell megvívnia.

Nincs igazabb és szomorúbb közhely annál, minthogy egy gyermek elvesztése a pokol hét bugyrát nyitja meg a szülő lelkében. Sallai Nóra esetében talán kézenfekvő döntés lehetett az orvosai részéről, ha titkolják előtte a tényt, hogy az ötéves kisfia nem élte túl a hatalmas erejű ütközést. Ha pedig ez így van, a színésznőre élete legfájdalmasabb pillanata vár, ha felteszi a kérdést: hol van a kisfiam…? De mit tehet ilyenkor a család, mit tehetnek Sallai Nóra barátai azért, hogy átsegítsék őt a hosszú úton, ami sokktól a gyászon át, az elfogadásig vezet? A Bors Makai Gábor klinikai szakpszichológus segítségével próbál választ találni a minden jóérzésű emberben felmerülő kérdésekre.

sallai nóra
Sallai Nóra most az életéért küzd, de vár még rá egy kemény háború Fotó: hot! archív 

Nehéz és fájdalmas út vár….

Egy gyermek elvesztésekor a szülő egyfajta krízis állapotába kerül, ami egy beszűkült tudatállapotot eredményez. Szembesül a valósággal, vagyis, hogy a világa minden értelemben tótágast áll. Ilyenkor elindul egy „hullámvasút” a szülővel és érkezik az önvád a kilátástalanság és a teljes kiüresedés érzése. Úgy érzi, mintha csak kívülről látná önmagát és a történéseket. Ennél az állapotnál már szükséges a pszichológus bevonása, mert nagyon fontos, hogy valaki képes legyen pszichés menedéket nyújtani a szülőnek, aki lélekben szó szerint darabokra hullott. 

Ez az állapot még nem a gyász, csupán annak az előszobája

– magyarázta Sallai Nóra balesete kapcsán Makai Gábor, aki a legfontosabbnak a szülőt körülvevő családtagok és barátok összezárását tartja.

Sallai Nóra számára a lelki biztonság lesz a legfontosabb támasz

Abban, hogy a gyermekét elveszítő szülő képes legyen újra racionálisan gondolkodni és elkezdődhessenek nála a gyász feldolgozásának folyamatai, hatalmas, létfontosságú szerep jut a családnak és a barátoknak. Ilyenkor kezdeményező, tevékeny módon kell törekedni arra, hogy az élete feltételezhetően legmélyebb pontján járó szülő biztonságban érezze magát. A családtagoknak össze kell zárniuk körülötte és megteremteni számára a védelmező burkot. Ez a folyamat elengedhetetlen ahhoz, hogy az a személy, akit a legnagyobb veszteség ért, egy idő után képes legyen újra nyitni a világ felé – fogalmazott a szakember, majd kitért magára a gyász feldolgozására is.

Sallai Nóra
Sallai Nórának hatalmas szüksége lesz a lelki támogatásra. Fotó: TV2

A fájdalom örökre a szülővel marad...

Mindezek után következik egy újabb és talán élethosszig tartó nehéz időszak, ami maga a gyász. Egy gyermek elvesztése olyan mély fájdalom, ami gyakorlatilag alapjaiban rendíti meg egy szülő személyiségét és teljes identitását. Meg kell találnia a válaszokat arra a kérdésre, hogy ki is ő a gyermeke nélkül és újra meg kell találnia a helyét, vagyis teljesen a nulláról kell újradefiniálnia magát. Ehhez pedig meg kell élnie az elfogadás a belátás és a belenyugvás stációit. A fájdalom örökre a szülővel marad, de be lehet illeszteni az élettörténetbe.

 Ez egy nagyon hosszú és gyötrelmes út, amit bár lehet, de nem tanácsos szakember segítsége nélkül bejárni

– nyilatkozta lapunknak a szakember, aki hozzátette: szorít Sallai Nóra felépüléséért.

@borsonline Nem élte túl a balesetet: Elhunyt a Jóban Rosszban színésznőjének kisfia! Október 7-én érkezett a lesújtó hír: bő egy héttel a karambol után, a kórházban örökre elaludt Sallai Nóra ötéves gyermeke, Bende. #hungary #magyar #neked #nekedbe #nekedbelegyen #foryoupage #foryour #sallainóra#baleset#rendőrség#gyász#színésznő#jóbanrosszban ♬ eredeti hang – Bors - Bors

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek