Szakértői vélemény

Vajon ki a felelős? Megszólalt a jogi szakember Sallai Nóra tragikus balesetéről

Doris

Létrehozva: 2024.10.12. 16:30

A 44 éves színésznőért továbbra is egy ország imádkozik. Dr. Herpy Miklós ügyvéd egy videóban elemzi a balesetet, és beszél Sallai Nóra felelősségének kérdéséről.

Sallai Nóra két hete és egy napja lebeg élet és halál közt az egyik budapesti kórház intenzív osztályán, miután szeptember 27-én súlyos autóbalesetet szenvedett Alsónémediben. 

Sallai Nóra
Sallai Nóra két hete küzd az életéért (Fotó: hot archív)

Már sötét volt, amikor a 44 éves színésznő nagy ívben balra kanyarodott Opeljével a Haraszti útra, amikor egy nagy sebességgel érkező BMW letarolta az autóját. Sallai Nóra kisfia, az 5 éves Bende is az autóban ült, az ő szervezete feladta a küzdelmet, a balesetet követően a kórházban elhunyt.

Sallai Nóra
Sallai Nóra tragédiája: ebben a kereszteződésben történt a baleset (Fotó: Bors)

A balesetről több felvétel is készült. A TV2 által közzétett videón az látszik, hogy Sallai Nóra lassított az autójával, mielőtt kikanyarodott volna az útra. Valamint az is kivehető, hogy milyen őrült tempóval száguldozott a sofőr azon az úton, ahol másodpercekkel később végül bekövetkezett az ütközés. A videó alapján a sofőr jóval meghaladta a megengedett 50-es sebességet, a duplájával mehetett.

Jogi szakember elemzi Sallai Nóra balesetét

A tragédia valóságos kommentcunamit robbantott ki a közösségi oldalakon a felelősség kérdését illetően. Vélhetően ezért vállalkozott arra Dr. Herpy Miklós jogász a BpiAutósok megkeresésére, hogy elemezze az ütközést. 

Az ügyvéd először egy jogi fogalomról, a megtévesztő sebességről beszél a videóban. 

– Van olyan szituáció, amikor az elsőbbségnek a jogosultja lesz hibás a balesetért, sőt, az is elképzelhető, hogy mind a ketten hibásak. Akkor, amikor az Opelt vezető színésznő megérkezik ehhez a kereszteződéshez, akkor meg kell győződnie arról, van-e valaki, akinek elsőbbséget kell adnia. Hangsúlyozom, ez Alsónémedi belterületén történt, 50 km/h volt a megengedett sebesség. Vele szemben a KRESZ-t figyelembe véve az volt az elvárás, hogy ha valaki nagyságrendileg ötvennel jön, akkor annak számára elsőbbséget kell adnia. A lassító fékezés 50 km/h esetében körülbelül 50 méter. A mi feltételezéseink szerint a BMW az Opel oldalának körülbelül 85 km/h-val ütközhetett és a lassítást megközelítőleg 130 km/h-ról kezdte. A színésznő tekintetében az volt az elvárás, hogy egy körülbelül 50 km/h-s környezethez mérten elsőbbséget adjon. Ehhez neki balra tekintve arról kellett meggyőződnie, hogy nagyságrendileg egy 50-60 méternyi távolságon belül közeledik-e felé autó. Egy ilyen szituációban pillanatok alatt arra a következtetésre jutunk, hogy annyira messze van az a fényforrás, hogy nyugodtan kikanyarodhatunk tőle

– kezdi a videóban dr. Herpy, aki szerint egy ilyen balesetnél elkülönítve kell vizsgálni a résztvevők felelősségét.

Az ügyvéd szerint nem Sallai Nóra hibázott

Dr. Herpy azt is kiemeli, hogy a Jóban Rosszban színésznőjétől nem várta el a KRESZ és a büntetőjog, hogy hosszan kémlelje, hogy az a távoli fényforrás nem-e jön 50 helyett 130-cal. 

Az ilyen fokú sebességtúllépésből való kockázatot – ezt egyébként rizikófokozásnak hívja a szakma – kizárólag a gyorshajtónak kell viselnie. Ezt nem lehet a nyakába varrni annak, akinek elsőbbséget kell adnia. Tehát a színésznő tekintetében az lesz a kérdés, hogy ő a távolban egy apró fényforrást érzékel. Nem tudja felmérni, hogy az ilyen brutális sebességgel jön felé. Arról kellett meggyőződnie, hogy a kikanyarodási távolságon belül, tehát 50-60 méterre közlekedik-e valaki. Meggyőződésem, hogy nem közlekedett ott senki, tehát a színésznő bízva mások szabályos közlekedésében, kellő gondosság mellett elkezdhetett kikanyarodni a kereszteződésbe

– fogalmazott a jogi szakember.

Íme a teljes videó!

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek