Az egykori műsorvezető, D. Tóth András egy hetet mászkált Ománban, ahol megkóstolta a tevehúst is, aminek állítása szerint marhahús íze van.
Életre szóló élményeket gyűjtött a sivatagban D. Tóth András műsorvezető, aki először járt ott. Ezúttal a felesége és a két gyermeke nélkül vágott neki az utazásnak, ugyanis a legjobb gyerekkori barátjával repült Ománba, hogy egy igazi, férfias kalandtúrán vegyen részt.
Mindenki azt gondolja, hogy Ománban csak sivatag van, de rendkívül változatos a táj. Vízesés, patakok, fehérhomokos tengerpart, sziklás hegyek és kanyonok veszik körül Salalah-t, ahova az IBUSZ charter járatával érkeztünk
- meséli D. Tóth András, akit leginkább a szelíd hajlatú homokdűnék ragadtak meg.
Elképesztő élmény a sivatag végtelenjében safarizni, falatozni és táncolni a tűz körül, bámulni a csillagokat és rádöbbenni arra, hogy milyen apró porszem az ember ezen bolygón!
– mondta.
Rátaláltak egy tevefarmra is a dűnék között, ahol András saját maga fejt meg egy tevét. A tőgymeleg tejet azonnal meg is kóstolta egy olyan bödönből, amit csak napsütéssel szoktak fertőtleníteni.
Nem lett semmi bajom tőle, de azt hittem, hogy édesebb lesz, elég fura íze van a tevetejnek!
- tette hozzá.
Ha már ott járt, az ománi tevehúst is megkóstolta, amit a helyiek medicinának tartanak, gyógyító erőt tulajdonítanak neki.
A teve húsa leginkább marhára hasonlít
– mondta.
András a barátjával együtt felfedezte Salalah híres mecsetjét, hús- és halpiacát, kóstoltak friss kókuszvizet és kókusztejet is. Megismerkedtek azzal a törzsi kultúrával is, ami ezt az országot jellemezte évszázadokig. Felkapaszkodtak a környék legmagasabb hegyére, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt az itteni sziklás sivatagra, illetve a mögötte elterülő Indiai-óceánra. Az ország legfőbb természeti kincsének történetébe is beavatták őket a tömjénmúzeumban. Sőt, még Sumhuram ősi városában is elidőztek, ami a helyiek szerint azért különleges, mert állítólag egy időben itt gyűltek össze a világ boszorkányai és varázslói.
A napot mindig a salalah-i hotelkomplexumban zártuk, ahol nemcsak a saját szálláshelyünk, de a másik három szálloda valamennyi szolgáltatását is igénybe vehettük: bármelyiknek az éttermébe, strandjára bemehettünk, használhattuk a napágyakat, s mindez benne volt az árban. Az egész nagy nyugalmat és biztonságot árasztott, ráadásul pontosan olyan volt, mint a képeken
- mondta András.
Egész nap lehetett kisebb finom falatokat, italokat megkóstolni a főétkezéseken túl, a nemzetközi konyhán pedig 22 ország ízeivel ismerkedhettek a vendégek, az iránitól az olaszig, a spanyoltól az afrikaiakon át az ázsiaiakig. Felhőmentes 30 fok volt napközben, majd pedig 24-25 fokos kellemes nyáresti idő volt.
D. Tóth András állítólag annyira jól érezte magát, hogy jelenleg is azt tervezi, hogy a családjával is visszatér Ománba, hogy még több időt tudjon szentelni a sivatagi kalandoknak.